Україна і світ

Нова ініціатива Чехії для України, запуск ще одного енергоблока та обстріли Харкова: головні новини 24 липня

Фото: Факти ICTV

Держава-терорист Росія двічі протягом доби завдавала ударів по Харкову, внаслідок чого є постраждалі.

Водночас Енергоатом підключив ще один енергоблок, що покращило ситуацію в енергомережі та зменшило обсяг відключень електроенергії серед українців.

Що відбулося в Україні та світі за добу 24 липня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Атаки РФ по Харкову

Вибухи в Харкові 24 липня лунали як зранку, так і протягом дня.

По Немишлянському району окупанти били о 05:15 та 05:25. Атаки здійснювались з Бєлгородської області РФ балістичними ракетами Іскандер-М.

Перший удар прийшовся по офісу Швейцарського фонду протимінної діяльності FSD, що займається розміновуванням території Харківської області. Ворожа ракета знищила фасад та перекриття на кількох поверхах.

Також пошкоджені шість автівок, які використовували медики гуманітарної організації.

Вже пізніше росіяни завдали нові удари: після 14:00 по промисловій зоні, а о 17:05 міська влада інформувала про ще одну атаку керованими авіабомбами по майже центру Харкова.

Ігор Терехов повідомив, що в останній атаці росіяни застосували КАБи. Вони вдарили по району приватної житлової забудови у майже центральній частині міста. За словами міського голови, є постраждалі.

— Удар КАБом по майже центральній частині міста. Район приватної житлової забудови. Є постраждалі, – повідомив Терехов.

Атака, яку росіяни здійснили після 14:00, була вже п’ятою від ранку 24 липня. Про це заявив міський голова Терехов. Він додав, що інформація про постраждалих і руйнування уточнюється.

– П’ятий приліт по місту за сьогодні, знову по промисловій зоні. Щодо постраждалих і руйнувань іде уточнення, – повідомив Терехов.

Внаслідок останнього ракетного удару по Харкову постраждали шестеро містян.

Детальніше про обстріли Харкова 24 липня – читайте на Фактах ICTV.

Енергоатом підключив ще один енергоблок до мережі

Енергоатом підключив до мережі України один із вітчизняних енергоблоків, після ремонту з перезавантаженням ядерного палива.

Як повідомляють в Енергоатомі, енергоблок підключили на 13 діб раніше встановленого терміну. Наразі триває набір його потужності.

Після виходу на повну потужність енергосистема зміцниться додатковими мегаватами електроенергії, що позитивно вплине на ситуацію зі світлом у країні.

– Енергоатом виконує необхідні роботи на енергоблоках, намагаючись якомога швидше провести ремонти. Звісно ж, без втрати у якості. Компанія та наші співробітники розуміють важливість ядерної енергетики для всієї країни та енергобалансу, – зазначив очільник Енергоатома Петро Котін.

Нова ініціатива для України від Чехії

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що її країна запустить нову ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів для України на 2025 рік.

Повідомляється, що робоча назва проєкту — Ініціатива 2025.

Участь у ній візьмуть пʼять чеських компаній: Czechoslovak Group, STV Group, Omnipol з Ompo Holding, Colt CZ Group SE і DSS.

Вони вироблятимуть боєприпаси для України за гроші європейських донорів.

Детальніше про ініціативу та те, які країни підтримали проєкт  – читайте на Фактах ICTV.

Олімпійські ігри-2030 відбудуться в Альпах

Міжнародний олімпійський комітет обрав французькі Альпи місцем проведення зимових Олімпійських і Паралімпійських ігор 2030 року.

У МОК повідомили, що 142-га сесія організації обрала французькі Альпи місцем проведення XXVI зимових Олімпійських ігор у 2030 році.

– Зимові Олімпійські ігри повертаються до Франції вчетверте, та вперше за 38 років – після Альбервіля 1992-го, – йдеться у повідомленні.

Спортивні змагання будуть організовані в чотирьох кластерах, від Женевського озера та північних Альп до Середземного моря на півдні, щоб задіяти якомога більше об’єктів.

Детальніше про вибір МОК щодо Альп – читайте на Фактах ICTV.

РФ хоче збільшити кількість військ в Україні до майже 700 тисяч

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що Росія до кінця 2024 року планує збільшити чисельність своїх військ в Україні до 690 тисяч.

За його словами, на початку повномасштабної війни російська армія мала 100 тисяч солдатів. Згодом ця кількість зросла до 520 тисяч, а до кінця 2024 року Москва хоче збільшити чисельність військ до 690 тисяч.

Сирський наголосив, що, попри важкі втрати, росіяни все ще мають більші ресурси, ніж Україна. Тому для нас питання постачання якісної техніки стоїть на першому плані.

Фото: Головнокомандувач ЗС України / Олександр Сирський

Польща повторила умову щодо членства України в ЄС

У Польщі повторили умову, без виконання якої, на їхнє переконання, неможливий вступ України до Євросоюзу. Цього разу заяву, озвучену раніше заступником глави МЗС Польщі Павлом Яблонським, повторив міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш.

Косіняк-Камиш заявив, що вступу України до ЄС не буде без розв’язання “волинського питання”. Що саме міністр мав на увазі, коли говорив про розв’язання “волинського питання”, він не уточнив.

Він лише наголосив, що його країна “підтримує Україну настільки, наскільки це можливо”, хоч “у відносинах між державами не все ідеально через нерозв’язані історичні питання”.

Детальніше про те, що таке Волинська трагедія, через яку Польща блокує вступ України в ЄС – читайте на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-24 21:59:33