Україна і світ

Недорогі та доступні засоби: чим відмити зеленку з лінолеуму


Відмити зеленку з лінолеуму буває досить непросто, особливо, якщо ви не одразу помітили забруднення і воно встигло увібратися у матеріал. Як це зробити – читайте поради у матеріалі Фактів ICTV.

Чим відмити зеленку від лінолеуму

Перше, що потрібно зробити, щойно пролили зеленку на лінолеум, цеприбрати надлишки, щоб вони не встигли відразу в’їстися у поверхню. Для цього можна скористатися серветками або ватяними дисками. Категорично не можна розтирати пляму круговими рухами – так ви лише збільшите розмір забруднення. До того ж, це сприятиме тому, що речовина більше вбереться у поверхню.

Якщо пляма свіжа, то у нагоді стануть неагресивні засоби, які є на кожній кухні, як-от марганцівка з оцтом.

Для приготування візьміть одну-дві столові ложки марганцівки та розведіть у літрі води. Після цього додайте у розчин одну столову ложку оцту.

Фото: Pixabay

Після змішування всіх інгредієнтів використовуйте бавовняну ганчірку. Її потрібно занурити у рідину та обережно почати відчищати забруднення. Якщо побачили видозміни кольору, не лякайтеся, це цілком нормально. Залиште засіб на п’ять-десять хвилин, а після цього змийте теплою водою. Далі бажано вимити підлогу звичним для вас способом.

Зауважимо, що варто бути обережними із використанням цього засобу, оскільки він досить агресивний і може пошкодити поверхню. Проте, якщо все виконати описаним вище способом і не перетримати – результат не змусить довго чекати.

Чим відмити стару зеленку з лінолеуму

Якщо повністю не вдалося очистити лінолеум, оскільки пляма, наприклад, застара, то у нагоді стане побутова хімія. За допомогою неї можна впоратися із забрудненням за декілька годин, а інколи навіть за кілька хвилин.

Отже, відтерти зеленку з лінолеуму можна, скориставшись ацетоном, аміаком, натрієм тіосульфатом або перекисом водню. Краще під час використання цих засобів захистити дихальні шляхи маскою, а шкіряні покрови – рукавичками.

  • Ацетон

Для початку варто занурити ватний диск у розчини з ацетоном. Далі можна починати відтирати зеленку від лінолеуму аж до моменту зникнення плями. Зауважимо, що не варто сильно терти поверхню, оскільки є ризик пошкодити початковий шар лінолеуму.

  • Аміак

Він має різкий запах і потребує гарної вентиляції під час застосування, тож не забудьте відкрити вікна і вдягнути гумові рукавички.

Фото: Depositphotos

Розведіть аміак із водою у співвідношенні 1:10 (1 частина аміаку на 10 частин води). Далі занурте у розчин ватний диск і промокніть його від зайвої рідини. Після цього, щоби відмити зеленку від лінолеуму, прикладіть вату до плями та почекайте десь п’ять хвилин. Важливо, не більше, щоб не пошкодити поверхню!

Витріть місце забруднення та ще раз провітріть кімнату.

  • Натрій тіосульфат

Господині знають, чим можна відмити зеленку з лінолеуму. Такий недорогий засіб, як натрій тіосульфат, можна знайти майже у кожній аптеці. Потрібно всього лише пару крапельок – і підлога очиститься від плям.

Отже, візьміть одну ампулу речовини і вилийте на пляму від зеленки. Якщо забруднення нове, то пляма відмиється за кілька хвилин.

Щоб відмити стару зеленку з лінолеуму знадобиться більше часу, приблизно 10 хвилин. Наприкінці зазвичай варто прибрати надлишки теплою водою з мийним засобом для підлоги.

  • Перекис водню

Пропонуємо перевірений засіб, який є простим за своєю природою, оскільки інгредієнти для його створення є у кожній оселі.

Для початку приготуйте розчин марганцівки з оцтом. На 100 мл оцту береться речовину на кінчику ножа. Потім підготуйте ще один розчин – змішайте оцет із перекисом водню. На 100 мл оцту береться 30 мл перекису.

Фото: Depositphotos

Візьміть перший розчин і нанесіть його на пляму, протерши поверхню щіткою. У результаті небажаний колір має зникнути. Далі протріть місце чистою водою, тоді візьміть другий розчин і нанесіть на пляму. Дочекайтеся повного знебарвлення та приберіть залишки чистою водою.

Отже, ми роздивились, чим можна відмити зеленку з лінолеуму. Ці прості та ефективні засоби стануть у пригоді, якщо ви раптом забруднили поверхні власної оселі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV писали, чим змити монтажну піну з рук та одягу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-20 12:45:19