Україна і світ

Не менше двох дітей у родині: як Україна може вирішити демографічну проблему

В Україні спостерігається значна демографічна проблема через стрімке падіння народжуваності, надмірну передчасну смертність, особливо чоловіків, виїзд громадян за кордон через бойові дії та загрози.

Державна служба статистики під час дії воєнного стану не може точно підрахувати кількість українців, розповіла директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Елла Лібанова.

Вона наголосила, що з середини 1960-х років пересічна українська жінка не народжує скільки дітей, скільки потрібно для простого відтворення населення, вже не говорячи про розширення.

Зараз дивляться

Які нові концепти можуть бути в Україні

Лібанова запропонувала сформувати нові концепти в Україні. Серед них – репродуктивні настанови на дводітну родину та сприятливих умов для їхньої реалізації. Наприклад, цьому допоможуть можливості для жінок поєднувати материнство і роботу.

Зокрема, дистанційна робота, розширення мережі дитячих дошкільних і позашкільних закладів, гнучкі форми зайнятості та розвиток системи послуг. Лібанова звернула увагу, що жінки можуть залишатися вдома не лише через дітей, а й необхідність доглядати когось з членів родини.

– Я не мрію про родин з трьома дітьми – це нереально. Але не менше двох дітей кожній парі – ця панівна модель було б чудова для України, – вважає директорка Інституту демографії.

Американський вчений-демограф з Інституту вивчення сім’ї, директор з досліджень у Demographic Intelligence Лайман Стоун підтримує цю ідею. Інакше Україна ризикує програти у довготерміновій перспективі, попри виграш у війні, переконаний він.

Критично впала народжуваність

Демографи звертають увагу, що в Україні під час війни народжуваність впала до критично низького рівня. Раніше на одну жінку народжувалося 1,16 дитини, а у 2022 році – приблизно 0,9 дитини на одну жінку.

Підсумки 2023 року стали ще більш катастрофічними для України – близько 0,7 дитини на одну жінку. Демографи зазначають, що це один з найнижчих показників у світі.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Водночас Лібанова висловила впевненість, що згодом може відбутися деяке зростання народжуваності, навіть якщо війна триватиме довгий час.

Однак не можна поки говорити про необхідний коефіцієнт для відтворення поколінь (2,15 дитини на жінку), вже не говорячи про бейбі-бум.

Джерело: Голос Америки

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 23:51:23