Україна і світ

НАТО запропонує Україні “міст” до членства – NYT

НАТО запропонує Україні нову штаб-квартиру для управління військовою допомогою на майбутньому саміті у Вашингтоні, присвяченому 75-річчю НАТО. Це запевнення в довгостроковій прихильності альянсу безпеці країни, яке проголошувалося “мостом” до можливого членства Києва.

Про це пише New York Times із посиланням на офіційні особи.

“Міст” до членства в НАТО

Як зазначає газета, президент України Володимир Зеленський, як і деякі країни Центральної Європи, сподівається, що на саміті, який відбудеться з 9 по 11 липня, НАТО запропонує його країні переговори про членство.

Зараз дивляться

За словами американських і натовських чиновників, замість цього альянс оголосить, що погодився створити в Німеччині місію для координації будь-якої допомоги Україні в довгостроковій перспективі. Цей крок має стати потужним сигналом про прихильність союзників, як для Києва, так і для Москви, яка сподівається, що Захід втомиться підтримувати війну.

Оскільки місія діятиме під егідою НАТО, вона розрахована на функціонування навіть у тому разі, якщо 45-й президент США Дональд Трамп, який є різким критиком альянсу та допомоги Україні, знову переможе на президентських виборах у США в листопаді.

– Адміністрація Байдена та офіційні особи НАТО висунули цю ідею як спосіб надати Києву щось солідне на саміті, хоча вони стверджують, що час для вступу України ще не настав. Справа не тільки в тому, що країна все ще перебуває у стані війни, що може зробити НАТО активним учасником бойових дій. Президент Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц заявили, що Україна повинна провести важливі реформи, щоб зменшити корупцію і поліпшити демократію та верховенство закону, – пише газета.

Утім, існує надія, що місія та зобов’язання, які вона надасть, задовольнять президента Зеленського та призведуть до більш спокійного саміту, аніж попередній, рік тому у Вільнюсі, де український лідер “ясно висловив своє незадоволення, коли Україні не запропонували твердих термінів перемовин про членство”.

Очікується, що нова місія “об’єднає під однією парасолькою” діяльність нинішньої “коаліції можливостей”, яка складається з країн, які надають Україні різні види військової допомоги, такі як засоби ППО, артилерія, винищувачі F-16, зброя і навчання.

Місія також координуватиме підготовку українських військових у країнах-союзниках і довгострокові двосторонні угоди про безпеку, які різні країни підписали з Україною, за словами офіційних осіб США і НАТО, які говорили на умовах анонімності, оскільки деталі плану ще не були оголошені.

За словами чиновників, усі країни НАТО згодні на створення місії, і про це буде оголошено на саміті в липні.

Раніше допомогу Україні надавали переважно окремим країнам, і при цьому менше уваги приділяли її ефективності або навіть задоволенню найнагальніших потреб Києва. Об’єднання основних напрямків допомоги та навчання під єдиним командуванням покликане впорядкувати потік і зробити його більш послідовним, заявили NYT офіційні особи, обізнані про план.

Чим займатиметься місія

Місія, що отримала назву Допомога і навчання НАТО в галузі безпеки для України (NSATU), працюватиме над скороченням дублювання та ускладнень, пов’язаних із різними видами озброєнь, які прямують в Україну.

Одним із прикладів, за словами офіційних осіб США і НАТО, є нещодавня пропозиція Франції надати невизначену кількість винищувачів Mirage, коли Україна вже зазнає труднощів із навчанням пілотів і підняттям у повітря літаків F-16. Mirage, такий самий складний літак, вимагає іншої підготовки, запчастин і технічного обслуговування, що може призвести до напруження українських можливостей.

Місія базуватиметься на військовому об’єкті США у Вісбадені, Німеччина, і очолюватиме її тризірковий генерал – найімовірніше, американець, – який підпорядковується безпосередньо головному генералу НАТО і США в Європі генералу Крістоферу Г. Каволі, пише газета.

За словами Іво Даалдера, колишнього американського посла в НАТО, який був проінформований про ці наміри альянсу, розміщення місії під керівництвом генерала Каволі “захистить її від будь-яких політичних змін у Вашингтоні”.

До складу нової місії також увійде наявна група Сполучених Штатів, розміщена у Вісбадені, яка займатиметься постачанням зброї та навчанням персоналу.

Вона працюватиме паралельно з Контактною групою з питань оборони України, яка перебуває під американським керівництвом і координує постачання зброї в Україну приблизно з 50 країн, що набагато більше, ніж 32 країни-члени НАТО. Міністр оборони CIF Ллойд Остін, який створив контактну групу, наполіг на тому, щоб вона поки залишалася під американським головуванням, повідомили чиновники.

Група не буде офіційно називатися “місією” через заперечення Німеччини, яка хотіла б уникнути натяку на те, що вона і НАТО перебувають у стані війни з Росією, сказав Даалдер, незважаючи на те, що Росія вже представила своє вторгнення в Україну як війну “самооборони” проти постійно зростаючого і ворожого НАТО.

– Це спроба захистити Україну від Трампа і цілеспрямовані зусилля зі зближення України і НАТО, щоб підтримати Україну сьогодні і в майбутньому, – сказав Даалдер.

Кроки на зближення з Україною

Білий дім публічно не коментує деталі плану. Але Джейк Салліван, радник з національної безпеки США, сказав, що саміт покаже, що союзники вживають “конкретних кроків” для зближення України і забезпечення їй “мосту до можливого членства”. На саміті НАТО торік альянс також відмовився запропонувати Україні фіксовані строки і чіткий шлях до членства або дозволити почати переговори про членство. Зеленський був незадоволений, але загальна позиція альянсу на цьому саміті не зміниться.

Небажання НАТО відкрити переговори про вступ до альянсу з Україною або надати фіксовані терміни для цього контрастує з Європейським союзом, який у вівторок відкрив переговори про вступ до альянсу як з Україною, так і з Молдовою.

Очікується, що ці переговори триватимуть кілька років, але вони знаменують собою важливий і символічний момент для обох країн – України, що переживає російське вторгнення, і Молдови, яка побоюється, що вона може стати наступною.

Єнс Столтенберг, який залишає посаду генерального секретаря НАТО, після зустрічі міністрів оборони країн альянсу 14 червня в загальних рисах розповів про план нової місії. Він сказав на пресконференції, що про це буде оголошено на саміті у Вашингтоні і що це “поставить нашу підтримку Україні на міцнішу основу на роки вперед”.

Назвавши нову місію “ключовим результатом саміту” і подальшим кроком “на шляху України до членства в НАТО”, він підкреслив, що “ці зусилля не роблять НАТО стороною конфлікту, але вони посилять нашу підтримку України у відстоюванні її права на самооборону”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-27 12:03:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин