Україна і світ

Наступ РФ на Харківщині – в ISW назвали стратегічну мету росіян

Обмежений наступ армії РФ у Харківській області не дають підстав вважати, що окупанти мають намір негайно піти в масштабний наступ із метою захопити Харків.

Про це заявляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

Наступ РФ у Харківській області

Вранці 10 травня росіяни почали наступати вздовж російсько-українського кордону на півночі Харківської області і домоглися тактично значущих успіхів. У ISW вважають, що так окупанти хочуть відвернути українські підрозділи і техніку з інших важливих ділянок на сході України.

Зараз дивляться

Російські війська зробили дві спроби просування в цьому районі: одну на північ від Харкова в напрямку Липців і одну на північний схід від Харкова в районі Вовчанська. У Міноборони України повідомили, що бронетанкові штурмові групи ворога спробували прорвати українську оборону в районі Вовчанська, але Сили оборони України відбили атаки, хоча бої потім тривали.

Джерела повідомили, що в ніч із 9 на 10 травня російські війська також розпочали наступ із застосуванням важкої піхоти між населеними пунктами Стрілеча (на північ від Липців) і Зелене (на північний схід від Липців). Окупанти завдавали авіаударів, били з РСЗВ по українських позиціях.

photo1715402671 5

Дані про пожежі управління NASA від 10 травня вказують на те, що в цих чотирьох населених пунктах і поблизу них, імовірно, відбувалися важкі бої.

Російські операції на Вовчанському напрямку не сприяють негайному просуванню до Харкова, оскільки Вовчанськ розташований на східному боці річки Сіверський Донець і Печенізького водосховища.

Армія РФ продовжить наступ

Аналітики ISW вважають, що найближчими днями окупанти активізують свій наступ на півночі Харківської області, щоб відтіснити ЗСУ від кордону з Білгородською областю і просуватися до Харкова.

Раніше українські військові джерела заявили, що РФ хоче створити 10-кілометрову буферну зону вздовж північного кордону в Харківській області. Наразі російські війська перебувають приблизно за 30 км від околиць Харкова. Якщо їм вдасться просунутися в межах 20 км від міста, то зможуть вести вогонь по місту зі ствольної артилерії.

В Інституті вивчення війни (ISW) вважають, що обстріли з артилерії в поєднанні з ударами авіабомб і ракет може створити умови для більш масштабного наступу на Харків.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-11 08:43:46

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин