Україна і світ

Надзвичайний крок: над Google нависла загроза розділення Зокрема компанії, можливо, доведеться продати ОС Android та браузер Chrome. 14 Серпня, 14:04


Міністерство юстиції США думає над розподілом Google через постанову суду, яка визнала компанію монополістом у сфері онлайн-пошуку та реклами. В останній раз американський уряд зважувався на такий крок двадцять років тому. Тоді хотіли розділити корпорацію Microsoft, щоправда, безрезультатно.

Що сказав суд

В рішенні йдеться, що в Google монополізували ринок пошукових текстових оголошень та реклами. Зробити це вдалося шляхом розміщення обʼяв вгорі сторінок з результатами пошуку. Технологічний гігант також витратив близько $26 млрд на контракти з компаніями, щоби Google за замовченням використовувався на їхніх пристроях як пошукова система.

В корпорації вже заявили про намір оскаржити це рішення, але суддя наказав обом сторонам розпочати підготовку до другого етапу справи. Тоді мають бути озвучені урядові пропозиції з протидії монополії разом із можливим розподілом.

Зараз дивляться

Якщо це рішення ухвалять, то Google доведеться продати операційну систему Android або браузер Chrome, а також платформу AdWords, через яку компанія продає текстову рекламу. Крім того, уряд може вимагати заборону на ексклюзивні контракти, які стали предметом позову проти Google.

Інші можливі заходи щодо Google

Ще одним потенційним заходом може стати розподіл або ліцензування даних Google для конкурентів, таких як Bing від Microsoft чи DuckDuckGo. Суддя відзначив, що контракти Google забезпечують компанії перевагу в зборі даних користувачів, тому конкуренти не можуть оптимізувати роботу власних пошукових сервісів.

В Європі від Google іже вимагають надавати частину їхніх даних стороннім системам пошуку. В корпорації заявили, що це загрожує конфіденційності користувачів, тому інформацію надає, але за певними критеріями.

Мін’юст США розглядає також менш радикальні заходи для боротьби з монополією, таких як зобов’язання для Google надавати більше даних конкурентам та запобігати несправедливим перевагам у сфері штучного інтелекту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На тлі цих новин акції Alphabet Inc., якій належить Google, впали на 1,4% до $161,95 у попередніх торгах у середу, 14 серпня.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-14 14:13:08