Україна і світ

На що може бути алергія восени та як із нею боротися


Вважається, що алергія виникає та спричиняє дискомфорт саме навесні. Але існує певний тип алергенів, які активізуються в осінній період.

На що може бути алергія восени, як її розпізнати та як боротися — читайте поради експерта в матеріалі Фактів ICTV.

Які алергени можуть бути восени

Лікарка-дієтолог Тетяна Кіхтєва розповіла, що алергія на продукти не має сезонності, вона може бути в будь-який період року. Найбільш алергенними є коров’яче молоко, яйця, риба, морепродукти.

А от восени може бути більш поширена алергія на спори плісняви. У цю пору року частіше йдуть дощі, є вологе середовище, і тому вони активніше розмножуються. Наприклад, якщо ви вирішите пройтися по опалому листю, саме це може викликати алергію.

Також до алергенів належать пилові кліщі. Вони присутні і влітку, але з увімкненням системи опалення, можуть стати більш поширеними в приміщенні.

Алергія восени: симптоми

Експерт зазначила, що симптоми для сезонних алергій однакові.

До них належать:

  • чхання, кашель;
  • нежить, сльозотеча;
  • закладеність носа;
  • свербіж у носі та очах;

Якщо людина має астму, то спостерігається її загострення.

Як побороти алергію восени народними засобами

Тетяна Кіхтієва зазначила, що якщо говорити про підтримку організму восени народними методами, то це можуть бути протизапальні продукти, такі як імбир, куркума, часник, цибуля.

Імбир має протизапальні властивості, тому може зменшити алергічні реакції. Куркума також зменшує запалення. Часник і цибуля містять кверцетин, природний антигістамін, який зменшує алергічні симптоми.

Також для покращення стану під час алергії можна вживати м’ятний чай. Він має протизапальну дію, тому допоможе зняти закладеність і біль у горлі.

Ефективним буде і чай з імбиром та лимоном.

— Напій поєднує в собі протизапальну дію імбиру та вітамін С, що міститься в лимоні. Тому такий чай добре підтримає імунітет, — каже лікарка.

Ефективними в боротьбі з сезонною алергією будуть яблука, бо вони також містять кверцетин. Нагадуємо, що це антигістімінний засіб, який знімає симптоми алергії.

— Дуже важливо в холодну пору року додати пробіотики та пребіотики, які нормалізовуватимуть мікрофлору. Оскільки саме при алергічних захворюваннях потрібно обов’язково стежити за міклофлорою кішківника. Пробіотики для лікування алергії навіть є в спеціальних протоколах.

Окрім БАДів пробіотики можна отримати з ферментованих продуктів, наприклад із квашеної капусти чи інших квашених овочів та фруктів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також це можуть бути натуральні кисломолочні продукти без цукру, витримані тверді сири та клітковина, яка міститься в цільних злаках, а також в усіх овочах та фруктах. Всі ці продукти будуть прекрасним рішенням для підтримки імунної системи й зняття симптомів алергії, — наголосила Тетяна Кіхтєва.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 11:16:02