Україна і світ

ЄС шукає можливості для посилення санкцій проти РФ у разі переобрання Трампа – Reuters

Фото: Depositphotos

Європейські дипломати готуються посилити санкції проти Росії, з огляду на те, що можливе повернення Трампа на посаду президента США може підірвати західні зусилля щодо ізоляції країни-агресорки. 

Про це інформує Reuters з посиланням на джерела.

ЄС хоче посилити санкції проти РФ на тлі переобрання Трампа

Зазначається, що переговори між офіційними особами та представниками ЄС зосереджені на кількох ініціативах щодо забезпечення того, щоб європейські санкції залишалися в дії, зміцнюючи їх шляхом жорсткішого дотримання, навіть якщо Вашингтон змінить курс. 

За інформацією джерел Reuters, можливі кроки містять всеосяжні положення для виявлення та припинення постачань підозрілих товарів, призначених для Росії, і ширші обмеження на транспортування нафти. 

За словами трьох дипломатів, кілька держав-членів працюють над ідеєю всеосяжного положення, яке буде застосовано або до військових товарів, або до ширшого спектра забороненого експорту. 

Це положення дозволить митникам затримувати вантажі, якщо пункт призначення здається нелогічним, наприклад через Росію, щоб дістатися до країн Центральної Азії. 

Також обговорюється зміна вимоги про те, що заморожування активів російського центрального банку має поновлюватися європейськими столицями кожні шість місяців. Планується замінити його на одне підтвердження на 36 місяців. 

За даними Reuters, кілька країн також обговорюють посилення неправильного маркування продукції, призначеної для Росії, прагнучи до більш точних описів. Країни Балтії, що межують з Росією, давно скаржаться на те, що експортери використовують митні кодекси ЄС. 

Крім того, очікується, що щонайменше 45 суден будуть додані до санкційного списку ЄС, оскільки західні союзники прагнуть посилити обмеження цін на російську нафту.

За словами одного з джерел, західні держави також починають тиснути на країни, в яких зареєстровані танкери. 

Наразі триває підготовка в очікуванні зміни позиції Вашингтона в разі переобрання Трампа. Зараз Європейський Союз намагається знайти власні засоби для посилення примусових заходів щодо Росії.  

В ЄС побоюються, що будь-яке пом’якшення з боку Вашингтона може поставити Європу в скрутне становище, оскільки саме Сполучені Штати, маючи широкі повноваження карати за порушення санкцій у всьому світі, головним чином забезпечують дотримання правил. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак європейські дипломати чекатимуть до кінця року, перш ніж серйозно обговорювати нові обмеження. Вони очікують,  коли Польща отримає шестимісячне головування в ЄС замість Угорщини, яка має проросійську позицію.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 12:23:28