Львівський портал

На саміті обговорять перспективи членства України в НАТО, але до запрошення не дійде, – США

На зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні будуть важливі зміни формулювань щодо перспективи членства України у НАТО, але до самого запрошення не дійде. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на посолку США при НАТО Джуліан Сміт.

На пресконференції напередодні зустрічі глав МЗС Альянсу у Празі Джуліан Сміт заявила, що в організації дійшли згоди про необхідність дати політичний сигнал щодо наближення України до Північноатлантичного альянсу і що цей сигнал стане частиною загального пакета допомоги Україні.

Виходячи з її заяви, принципове рішення про це вже є і щодо нього побудований консенсус. Активні дискусії щодо цього триватимуть у Празі.

«У рішенні саміту будуть нові формулювання щодо України щодо прагнення України стати членом НАТО. Рішення не буде ідентичним тому, що звучало торік (на саміті у Вільнюсі)», – сказала представниця США.

Вона зауважила, що остаточне формулювання ще не узгоджене: «Ще потрібні переговори щодо цього, але вже зараз від союзників звучать цікаві ідеї».

Утім Джуліан Сміт наголосила, що Київ не має розраховувати, що ця дискусія вийде на найбільш бажаний для нього варіант політичного запрошення до членства.

«Запрошення України до членства не буде розглядатися цього разу, це мало реалістично. Натомість ми сфокусуємося на наданні пакета підтримки, який дозволить прокласти міст до членства», – пояснила вона.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні з західних ЗМІ стало відомо, що президента Володимира Зеленського нібито попросили не порушувати тему членства України в НАТО перед Вашингтонським самітом.

Німеччина та США, як пишуть іноземні видання, неабияк стурбовані загрозою, яку несе Росія для членів НАТО, тому закликали навіть інші країни не вимагати чітких часових меж щодо північноатлантичної інтеграції України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-05-29 21:01:24