Україна і світ

На Радбезі ООН представили докази використання Росією ракет КНДР – AP

На засіданні Радбезу ООН 28 червня голова дослідницької організації, яка відстежує зброю, використану в атаках проти України з 2018 року, заявив про наявність “незаперечних” доказів того, що знайдені залишки балістичних ракет походять з Північної Кореї.

Про це повідомляє агенція Associated Press.

Удар по Харкову 2 січня: є докази, що РФ використала ракети КНДР

– Сполучені Штати та їхні західні союзники на засіданні розкритикували Росію та Північну Корею, заявивши, що обидві країни порушують ембарго ООН на експорт зброї з КНДР. Росія відкинула “безпідставні звинувачення”, а КНДР назвала зустріч “надзвичайно нахабним актом” для обговорення “чиїхось нібито поставок зброї”, – пише видання.

Зараз дивляться

Водночас виконавчий директор Conflict Armament Research Джона Лефф надав детальний аналіз залишків ракети, що вдарила по Харкову 2 січня.

Він сказав, шо вони задокументували ракетний двигун ракети, її хвостову частину і майже 300 компонентів, виготовлених 26 компаніями з восьми країн і територій, і визначила, що ракета була або KN-23, або KN-24, виготовлена в 2023 році в КНДР.

Лефф зауважив, що такі висновки зроблено на основі унікальних характеристик ракети – її діаметру, чітко виражених реактивних лопаток, які спрямовують тягу і траєкторію ракети, візерунка навколо запальника, наявності корейських ієрогліфів на деяких компонентах ракети, а також інших маркувань і компонентів, датованих 2023 роком.

За його словами, організація перевірила ще три ідентичні ракети КНДР, які вразили Київ та Запоріжжя на початку 2024 року.

Крім того, вони виявили додаткові звичайні озброєння, зокрема артилерійський снаряд 1977 року випуску, яких раніше не було на полі бою в Україні.

Заступник посла США Роберт Вуд назвав презентацію Леффа досить переконливою, до того ж вона підтверджує звіти та аналізи з відкритих джерел.

Також він наголосив, що окрім десятків ракет, переданих Росії КНДР, вона незаконно переправила понад 11 тис. контейнерів із боєприпасами.

2 січня армія РФ завдала масованого ракетного удару по Харкову. Внаслідок атаки загинули дві жінки, ще понад 60 осіб дістали поранення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-29 12:09:57

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин