Суспільне мовлення

На Львівщині зростає кількість випадків захворювання на ГРВІ та COVID-19

На Львівщині зростає кількість випадків ГРВІ та COVID-19. За останній тиждень виявлено 364 випадків коронавірусу, застерегти від хвороби може вакцина.

Про це Суспільному повідомила головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко.

До обласної інфекційної лікарні за попередній тиждень надійшло 8 пацієнтів з діагнозом “коронавірус”, розповідає завідувачка четвертого діагностичного відділення інфекційної лікарні Таміла Алексанян.

“Оці пацієнти, які поступили, всі вони тяжкі хворі. Повертаються ті форми, які ми спостерігали в 2020-2021 роках, коли були тяжкі пневмонії з набряком мозку, з вираженою задишкою у пацієнтів. Вони на кисні і їхній стан поки не стабілізується, всі тяжкі”, — розповіла Таміла Алексанян.

Є пацієнти, які хворіють вперше. Особливо вразливі люди похилого віку. Таміла Алексанян назвала основні симптоми коронавірусу.

“Це слабість, підйом температури, катаральні явища. Кашель з’являється пізніше , біль у спині. Масковий режим не має бути відмінений, якщо в сім’ї є маленькі дітки. Якщо дитина захворіла, то вона є джерелом інфекції для людей старшого віку”, — каже завідувачка 4 діагностичного відділення інфекційної лікарні Таміла Алексанян.

Захворюваність на коронавірус на Львівщині. Фото: Єлісавета Сілаєва/Суспільне Львів

Із легшим перебігом коронавірусу пацієнти звертаються до сімейних лікарів. У одній з амбулаторій Львова, за останній тиждень було три таких випадки, каже завідувачка медзакладу Ніна Земенкова. Більше пацієнтів – 27 звернулося із гострим респіраторним захворюванням. А от випадків грипу не було.

“Основна диференціація всіх вірусних захворювань, зокрема грипу, це є раптовий початок. Коронавірус — це є респіраторне захворювання, але “ковіду” зараз набагато менше ми діагностуємо, кожен медичний заклад в повній мірі забезпечений тестами на “ковід” на грип”, — каже завідувачка амбулаторії сімейної медицини 2 ТМО Львова Ніна Земенкова.

За словами головної епідеміологині Наталії Іванченко на Львівщині за останній тиждень виявлено 364 випадків коронавірусу, з них 57 пацієнтів госпіталізовані.

“Захворюваність на сукупність гострих респіраторних вірусних інфекцій перевищує на 9% епідемічний поріг, що говорить про середній рівень поширення, тобто підстав на оголошення обмежувальних заходів на Львівщині немає. Але ми просимо всіх людей, якщо вони мають ознаки застуди залишитися вдома”, — каже головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наталія Тімко додає, що у січні можливе збільшення кількості хворих на коронавірус. Згідно прогнозу всесвітньої організації охорони здоров’я, в цьому році будуть циркулювати 4 штами вірусу грипу.


Джерело: Суспільне мовлення України