Суспільне мовлення

На 59-му році життя не стало театрознавиці Майї Гарбузюк

14 серпня померла Майя Гарбузюк — театрознавиця, дослідниця шекспіріани в Україні, докторка мистецтвознавства, деканка факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка. Звістку першими опублікували ЛНУ ім. Івана Франка та Франківський драмтеатр.

Університет згадує свою професорку як потужну науковицю й авторитетну театрознавицю.

“Наділена була дивною здатністю відчувати чужий біль, як власний, вболівати за всіх ближніх і навіть, здавалося б, чужих їй людей. Уміла вчасно прийти на допомогу, стати теплим світлом у непевні часи. Їй незбагненним чином завжди вдавалося запалювати оточення впевненістю, надихати на нові кроки — і в науковій, і в буденній сферах. Діяла м’яко, але впевнено, була справжнім лідером, який веде за собою”, — розповів про Майю її університетський колектив.

Майя Гарбузюк. Український католицький університет

А Франківський драмтеатр висловив вдячність пані Майї за її статті та книжки й за підготовку до шекспірівського фестивалю, який планували спільно з Гарбузюк і який тепер обов’язково втілять. “Дякуємо за Ваших студентів, котрі сьогодні стали нашими акторами. Дякуємо за всеосяжну любов”, — додав театр.

Парастас (велика панахида) відбудеться 15 серпня о 19:30 у храмі Святого Архистратига Михаїла у Львові. Чин похорону відбудеться 16 серпня о 10:00 — в смт Івано-Франкове, храм Святого Рівноапостольного Великого Князя Володимира.

Хто така Майя Гарбузюк?

Як пише Zaxid.net, Майя Гарбузюк народилася 6 травня 1965 року у Львові. Закінчила Львівське державне музичне училище, Київський державний інститут театрального та кіномистецтва імені Карпенка-Карого.

У 1991–2001 роках працювала в літературній частині Львівського національного театру імені Марії Заньковецької. Була головною редакторкою театрознавчого часопису “Просценіум” ЛНУ імені Івана Франка. Голова Театрознавчої комісії Наукового товариства імені Шевченка, членкиня та голова чисельних театральних фестивалів в Україні, одна з театральних експерток Британської ради в Україні.

Майя Гарбузюк

Майя Гарбузюк. Франківський драмтеатр/Facebook

У 2004 році закінчила аспірантуру, а у 2007 році захистила кандидатську дисертацію. Тема: “Сценічні прочитання трагедії «Гамлет» Шекспіра у львівських театрах (1796—1997 рр.)”. Науковиця написала понад 200 публікацій на тему історії, теорії та практики сучасного театру. Була у Національній спілці театральних діячів України. Власниця срібної медалі Національної академії мистецтв України.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв’язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]


Джерело: Суспільне мовлення України