Суспільне мовлення

Монах із Львівщини встановив рекорд України з пауерліфтингу і зібрав 100 тисяч гривень для ЗСУ

На змаганнях у Києві ієромонах Свято-Успенської Унівської лаври Макарій Дутка встановив новий рекорд України з пауерліфтингу в жимі лежачи. Він підняв штангу вагою 190 кілограмів в екіпіруванні у ваговій категорії до 74 кілограмів. Свою перемогу монах присвятив ЗСУ й зібрав за добу понад 100 тисяч гривень.

Ієромонах розповів Суспільному про свої тренування.

Ченці облаштували спортивний зал на території монастиря. Макарій Дутка тренується щонайменше годину щодня з 2012 року.

“Брати мені змонтували турнік, який є тут в залі, бруси й так поволі почали тренажери приносити, то брати, то люди. Все, що тут є в спортзалі, то є акти доброї волі людей, які мене підтримали в спорті”, — розповідає брат Макарій.

Макарій Дутка у спортзалі, 27 лютого 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

Наставник і тренер монаха — львівський спортсмен Павло Зінько. Він тренує ченця з 2016 року. З того часу разом їздять на змагання.

“Я все завдячую на кожних змаганнях Господу Богу, другий у черзі стоїть мій тренер Павло Зінько, львівський спортсмен, який по тому спортивному шляху веде”, — каже брат Макарій.

Макарій Дутка у спортзалі, 27 лютого 2024.

Макарій Дутка у спортзалі, 27 лютого 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

“Перше, що я даю – це є співвідношення: духовність, здоров’я і спорт, три складові. І починали ми взагалі з нуля. Він важив 60 кілограмів і тягнув штангу перші рази, коли я прийшов, 80 кілограмів. Зараз вагова категорія 75 кілограмів і ми дійшли до 230 кілограмів”, — розповів Павло Зінько.

Макарій Дутка у спортзалі, 27 лютого 2024.

Макарій Дутка у спортзалі, 27 лютого 2024. Фото: Ольга Дейнека / Суспільне Львів

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Макарій Дутка шість разів встановлював рекорд України з пауерліфтингу. Його новий рекорд — монах підняв 190 кілограмів із жиму лежачи в екіпіруванні. Свою перемогу Макарій присвятив українським військовим і замість привітань попросив зробити пожертви для ЗСУ. За добу вдалося зібрати 100 тисяч гривень, які Макарій Дутка вже передав воїнам. Зараз він готується до Чемпіонату України.


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин