Україна і світ

Міноборони роз’яснило, чому людям з інвалідністю для продовження відстрочки знову треба йти до ТЦК

Через те, що досі не запрацював у повному обсязі електронний Реєстр військовозобов’язаних, передбачений законом, ті, хто отримав право на відстрочку від служби у війську, в тому числі люди з інвалідністю, мусять знову, через кожні 90 днів, особисто приходити в ТЦК для продовження відстрочки. І стояти в чергах.

На скільки дається відстрочка людям з інвалідністю

У Міноборони пояснили журналістам Судово-юридичної газети, що цифрова команда Міноборони поки не змогла реалізувати виконання норми закону про Реєстр військовозобов’язаних, яка передбачає передачу даних з окремих реєстрів для автоматичного надання та оформлення відстрочки з підстав, визначених статтею 23 Закону Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Нагадаємо, відповідно до постанови КМУ №560 відстрочка надається не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента. Тобто, на 90 днів.

Зараз дивляться

Чимало військовозобов’язаних в тому числі і інваліди, які мають право на відстрочку, і подали відповідні документи до ТЦК, отримали право на неї терміном до 12 серпня, оскільки 90 днів з попереднього Указу спливли саме  12 серпня.

Відповідно, з 12 серпня відстрочку подовжать до 9 листопада.

Потім, якщо не будуть запроваджені відповідні цифрові інструменти, людям з інвалідністю знову доведеться йти до ТЦК за продовженням відстрочки.

Коли людям з інвалідністю продовжуватимуть відстрочку автоматично

Парадокс – здорова людина, яка має бронь від мобілізації, наприклад, експерт з питань реформ, який працює в грантовій організації, може скористатися Дією, а особа з інвалідністю повинна чергувати під ТЦК, оскільки оформлення відстрочки в автоматичному порядку через Реєстр Оберіг для неї й досі недоступне.

За інформацією Директорату цифрової трансформації у сфері оборони, Міністерство оборони України працює з відповідними державними реєстрами, зокрема, Мінсоцполітики і Пенсійного фонду, але робота, як зрозуміло з відповіді, ще не завершена. І коли завершиться, – невідомо. Жодних термінів названо не було.

Джерело: Судово-юридична газета

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 12:14:10