Україна і світ

міністри з України та Польщі знайшли спільну мову щодо зняття блокади

Фото: Факти ICTV

Уряди України та Польщі не обговорюють тему закриття кордонів для торгівлі, натомість між польськими та українськими міністрами знайдена спільна мова щодо питання розблокування кордонів.

Про це 28 лютого у своєму Facebook повідомив заступник міністра економіки, торговельний представник України Тарас Качка.

Україна та Польща знайшли спільну мову

– 4 години дуже насичених переговорів з Міністрами розвитку і технології Польщі Кшиштофем Гетманем і сільського господарства Польщі Чеславем Шєкєрським. Одна з найбільш насичених і інтенсивних зустрічей за моє професійне життя. Ми змогли знайти спільну мову і працюємо над конструктивним рішенням як розблокувати кордон і врахувати інтереси фермерів Польщі і України. Це не просто, але можливо, – написав він.

Тарас Качка нагадав, що ті підходи, які запропонував глава уряду України Денис Шмигаль під час виcтупу на польсько-українському кордоні, є “важливими для побудови можливого порозуміння”.

Зараз дивляться

За всі 4 години переговорів опція закриття кордону не згадувалась. Як досить чітко сказав премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск – це було би дуже болісним рішенням для наших економік. Припинити навіть на день торгівлю, яка в річних параметрах становить $11,7 млрд (а за польською статистикою навіть більше) – це надто болісно. Не кажучи вже про транзит, який є життєво важливим для України, – написав він.

Заступник міністра додав, що поки не буде надавати деталей щодо переговорів, але “конструктивне рішення можливе”.

Україна та Польща не будуть закривати кордони

Своєю чергою міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що наразі уряд України не обговорює із Польщею закриття кордонів.

– Ніхто з української сторони не веде переговори про закриття кордонів із Польщею. Для нас стабільно працюючий кордон – це питання виживання у війні з російським агресором. Ми з великою повагою ставимося до дружньої Польщі і запропонували конструктивні рішення, а також зробили кроки назустріч для зняття напруги на кордоні. Очікуємо на відповідні рішення з боку польського уряду, щоб ситуація не зайшла в глухий кут, – наводить профільне міністерство слова Кубракова.

Міністр додав, що закриття кордону “не буде вигідне нікому, крім нашого спільного ворога”.

Заява Туска та блокада кордонів

Раніше прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що його країна обговорює з урядом України тимчасове закриття кордонів для товарів. Його заява пролунала перед зустріччю з протестувальниками, які блокують перевезення української агропродукції.

Протестувальники посилили блокаду пунктів пропуску для українських фур з початку лютого поточного року.

На початку блокування на українсько-польському кордоні стався інцидент, в рамках якого польські фермери розсипали посеред дороги зерно з українських авто, яке їхало транзитом через Польщу в країни Балтії.

Загалом, з початку чергового блокування кордонів поляками, сталось чотири подібних акти вандалізму, в рамках яких на землю висипалось українське зерно.

Реакція на це пролунала з боку президента України Володимира Зеленського, який звернувся до представників влади Польщі, а саме до президента Анджея Дуди та прем’єра Дональда Туска. Він закликав польську сторону до діалогу, який мав би призвести до припинення блокади пунктів пропуску на кордоні.

Згодом прем’єр-міністр Україн Денис Шмигаль прибув на один із КПП Польщі разом зі своєю делегацією. В рамках візиту він провів переговори з польськими урядовцями.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-29 00:05:23