Суспільне мовлення

Мінінфраструктури створило Штаб допомоги українським водіям, які очікують на в’їзд в Україну з Польщі

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури разом з профільними асоціаціями та перевізниками створило Штаб допомоги українським водіям. Він має на меті забезпечити українських водіїв, які через страйк польських перевізників понад 10 днів заблоковані на кордоні, їжею, питною водою, медикаментами та пальним.

Більше про це ситуацію на кордоні дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Водій Вадим Гарбузюк перебуває у черзі в пункті пропуску “Корчова” вже п’ять днів. Він везе новорічні подарунки з Гдині в Одесу. Каже, невідомо, коли вдасться виїхати з Польщі.

“Я вже чекаю п’ять днів і, якщо будуть так випускати, як випускають, то по-хорошому днів 10 ще. За допомогою наших колег-перевізників можна тут бути. Приїжджає вагончик з їжею, і можна піти купити продукти. Ці дні в черзі ми використовуємо як безвіз, якщо використаємо, треба буде три місяці як мінімум вдома сидіти”, — каже чоловік.

Черги у ПП “Корчова”, 19 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Львів

Володимир Харитон приїхав на кордон у вівторок, 14 листопада, о 3 годині ночі. Чоловік перевозить товар з Польщі в Україну.

“Нормально пояснити нам нічого не можуть. Їжу ми самі собі купляємо, пальне закінчується, вже заправлялися на польських заправках. Всім на нас байдуже”, — ділиться водій.

Водії у ПП "Корчова", 19 листопада 2023 рік

Водії у ПП “Корчова”, 19 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Львів

Сьогодні, 19 листопада, зустрітися з водіями у пункті пропуску “Корчова” приїхали заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач та голова “Укртрансбезпеки” Євген Зборовський. Посадовці поспілкувалися з водіями та привезли гуманітарну допомогу.

“Більше 10 днів ви тут знаходитесь, і є потреба і в харчуванні, і у воді, у медикаментах і зараз вже в паливі. Майже 3 тисячі водіїв застрягли тут, перед кордоном, і кількість водіїв зростає. Тому ми створили невеличкий штаб (Штаб допомоги українським водія, — ред.) разом з перевізниками, з українським бізнесом, які готові нам допомагати. Ми привезли 11 тисяч порцій харчування, воду, медикаменти. Окремо будемо доставляти пальне, хто потребує цього. І будемо ці рейди робити постійно, щоб ви перебували, настільки це можливо, в нормальних умовах”, — каже Сергій Деркач.

Сергій Деркач звертається до водіїв у пункті пропуску "Корчова, 19 листопада 2023 року

Сергій Деркач звертається до водіїв у пункті пропуску “Корчова, 19 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Львів

За словами Євгена Зборовського, також працює гаряча лінія “Укртрансбезпеки” для того, щоб водії мали можливість зв’язатися з представниками ініціативної групи на кожному пункті пропуску.

“Наша лінія підтримки працює цілодобово, без вихідних і ми готові моментально передавати інформацію про вашу ситуацію тим службам, які можуть допомогти”, — говорить очільник “Укртрансбезпеки”.

Гуманітарна допомога, яку привезли водіям у ПП "Корчова"

Гуманітарна допомога, яку привезли водіям у ПП “Корчова”, 19 листопада 2023 року. Фото: Суспільне Львів

Представники влади заявили, перемовини з Польщею тривають.

“Цього тижня я вже втретє на кордоні. В середу зустрічався на пункті пропуску “Ягодин-Дорохуськ” з колегами з Польщі та Європейського Союзу. Намагаємося вирішити питання, щоб розблокувати кордон, і ви всі повернулися додому. Для нас це дуже критична ситуація, оскільки море зачинене, повітря зачинене, і ми фактично перевозимо все автомобілями”, — каже Сергій Деркач.

Голова “Укртрансбезпеки” додав, що питання розблокування пунктів пропуску має найвищий пріоритет для уряду.

“У цій ситуації не виграє ні українська, ні польська сторона, найбільше від цього виграє тільки Російська Федерація. Сподіваюсь, наші партнери поляки якнайшвидше це зрозуміють, і ми досягнемо консенсусу. Це питання має найвищий рівень пріоритету і в уряді, і в Міністерстві інфраструктури, докладаються всі зусилля, щоб якнайшвидше блокада була знята. Але ті умови, які наразі мітингувальники висувають, їх виконати неможливо, треба знаходити консенсус”, — говорить Євген Зборовський.

Зустріч представників влади з водіями у ПП "Корчова", 19 листопада 2023 рік

Зустріч представників влади з водіями у ПП “Корчова”, 19 листопада 2023 рік. Фото: Суспільне Львів

Після зустрічі з водіями в ПП “Корчова”, посадовці поїхали з гумдопомогою в інший заблокований пункт пропуску.

Штаб допомоги водям працюватиме допоки кордон не буде розблокований та стабільність руху через пункти пропуску не буде відновлена. Крім того, Міністерство інфраструктури спільно з профільними відомствами сприятиме евакуації водіїв на територію України, якщо виникатиме така потреба.

Що відомо про страйк польських перевізників

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску “Краківець-Корчова”, “Ягодин-Дорохуськ” та “Рава-Руська-Хребене”.

Учасник страйку Томаш Борковський розповів, що до блокади долучились представники транспортних компаній. Вони вимагають, аби повернули дозволи на комерційні перевезення для України.

Протестувальники заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Асоціація “Укравтопром” із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.


Джерело: Суспільне мовлення України