Україна і світ

Метеорний потік Персеїди: коли і як побачити явище

Цього тижня метеорний потік Персеїди досягне свого апогею. Видовище можна було спостерігати із середини липня, однак пік припадає на 12 і 13 серпня.

Метеорний потік Персеїди: коли і як побачити

– Персеїди буде добре видно протягом кількох днів, причому місцеві погодні та світлові умови, ймовірно, матимуть більше значення, ніж точний математичний пік, – сказав доктор Ед Блумер, старший астроном Королівської обсерваторії в Грінвічі.

Метеори з’являються між сузір’ями Жирафа і Персея, від яких вони і отримали свою назву. Найкраще їх видно у північній півкулі, коли Земля врізається в уламки комети 109P/Свіфта-Туттля під час руху планети навколо Сонця.

Коли уламки – часто не більші за піщинку – потрапляють в атмосферу, повітря перед ними стискається, виділяючи тепло і змушуючи уламки згоряти. Результатом є поява яскравих смуг на небі.

Зараз дивляться

– Комета рухається великою, довгою 133-річною орбітою навколо Сонця, а за нею, по суті, тягнуться уламки – так комета Свіфта-Туттля виходить на свою орбіту, але потім Земля врізається в цю траєкторію рік за роком, – пояснив Блумер, додавши, що метеоритний дощ виникає в один і той самий час та в одній і тій самій частині неба щороку.

Щоб збільшити шанси побачити метеорний потік Персеїди, потрібно виходити вночі в темну місцевість або принаймні відвертатися від вуличних ліхтарів і вимикати екрани смартфонів.

Найкращий час для спостереження – після опівночі до світанку, тоді можна побачити до 100 метеорів на годину неозброєним оком.

– Можливо, вам пощастить і ви побачите вогняну кулю – уламок розміром з кулак, що пролітає крізь атмосферу, – який може тривати 5-10 секунд. Ви навіть можете побачити, як вона розпадається, і це дуже цікаво, – сказав Блумер.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 10:06:08