Україна і світ

Медиком у залитій кров’ю формі виявився хірург Охматдиту Олег Голубченко, ось що він розповів

Фото молодого лікаря в залитій кров’ю формі облетіло ЗМІ. Це був, як з’ясувалося, Олег Голубченко – хірург відділення пластичної та реконструктивної мікрохірургії НДСЛ Охматдит. Під час ракетного удару він оперував дитину. Після цілий день допомагав розбирати завали.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр охорони здоров’я Олег Ляшко.

Майбутнє нашої країни

– На його рахунку безліч успішних щелепно-лицьових операцій для маленьких діток. Такі лікарі – майбутнє нашої країни. На таких людях тримається наша країна, а на таких лікарях – наша медична система, – зазначив міністр.

Коли стався приліт

В інтерв’ю українським ЗМІ Олег розповів, що операцію п’ятимісячному пацієнту бригада медиків розпочала ще до сигналу тривоги. За словами медика, коли почули перший вибух, трохи запереживали, але сподівалися на краще.

– І тут таке сталося… Усе тряслося, гриміло, свистіло. Спочатку навіть не зрозумів, як опинився на підлозі за 2-3 метри від операційного столу. Перегукнувся з лікарями – усі живі. Анестезіолог – на іншому боці операційної, асистент і медсестра теж десь лежали поранені, – згадує Олег.

За словами хірурга, з пацієнтом усе було добре, але апарат ШВЛ був зламаний. Потрібно було терміново шукати мішок Амбу (це механічний ручний пристрій для виконання тимчасової штучної вентиляції легенів). Коли знайшли, анестезіолог вручну підтримував дихання дитини, і так медики пересувалися разом до реанімації.

Олег Голубченко каже, що з ними в перші хвилини оперативно зв’язалися колеги з 7-ї дитячої лікарні, забрали дитину до себе і завершили операцію.

Колеги дістали осколки

За словами медика, його одразу оглянули колеги, зробили знімок, дістали осколки, зашили і він вийшов на вулицю, де одразу побачив, що частково немає блоку одного відділення.

– Усі побігли туди на завали, там щось диміло. Це було в перші 10-15 хвилин, ще нікого, толком, не було, всі тільки приїжджали, хтось почав відкопувати, щось робити, тягати воду, – каже Олег.

За його словами, було багато поранених, лікарі їх оглядали, все було злагоджено, організовано. Потім дуже оперативно долучилися всі інші служби і налагодився процес визволення заблокованих людей рятувальниками та всіма іншими фахівцями.

В Охматдиті з 2016 року

Олег Голубченко розповів, що в Охматдиті він з 2016 року. Прийшов асистувати провідному хірургу Наталії Тетруєвій і залишився. Наступного року став лікарем відділення щелепно-лицевої хірургії, яке має стати новою окремою структурою в лікарні. Це буде центр, який займатиметься різними щелепно-лицьовими вадами: незрощенням губи і піднебіння, вадами ущелини губи та іншими.

– Ми будемо відновлювати, будувати і проводити ще більше складних і необхідних операцій. Зараз важкі часи, але ми будемо працювати ще більше і ще краще! – висловив упевненість Олег Голубченко.

Джерела: Олег Ляшко, Укрінформ

Фото: МОЗ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 13:41:07