Україна і світ

Львівське дзвонарство офіційно стало культурною спадщиною України

Львівське дзвонарство тепер стало нематеріальною культурною спадщиною України. Таке рішення ухвалили з ініціативи Мінкульту.

Львівське дзвонарство офіційно стало культурною спадщиною України

Так, тепер цю традицію внесли до Національного переліку елементів культурної спадщини України. У Мінкульті стверджують, що дзвони у Львові – це не лише мелодійне звучання, а й важливий аспект оповіщення подій у місті.

– Вони використовуються для оголошення релігійних служб, під час весіль, похоронів та інших церковних обрядів. Усе це створило багатий репертуар, – зазначили в міністерстві.

Серед мелодій, які відтворюють за допомогою дзвонів – Благовіст, Передзвін, мелодія для похорону та тривоги на випадок стихійного лиха чи нападу ворога.

Зараз дивляться

Також дзвонарі отримували свої знання від предків, і донині вони намагаються зберегти цю інформацію.

До речі, у столиці також опікуються не лише збереженням нашої культурної спадщини, а й поширенням інформації про неї. Приміром, нещодавно у Києві відкрили виставку Скарби Криму. Повернення у Національному музеї історії України. Гості побачать 565 артефактів із чотирьох кримських музеїв. Експонати раніше зберігалися в музеї Амстердама, і через 10 років їх показали публіці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-27 14:01:08