Україна і світ

Маша Єфросиніна висловилася про російську культуру в Україні

Ведуча Маша Єфросиніна висловилася про культурні кордони і поміркувала, як в Україну затягувалося все російське. Вона згадала своє скандальне інтерв’ю з Христиною Соловій, в якому співачка заявила, що “на руках ведучої теж є кров”.

Єфросиніна про культуру РФ в Україні

Своїми роздумами Маша поділилася в Instagram. Каже, у мережі вже кілька днів не вщухає обговорення нових даних зі Spotify і Apple Music, у яких російські треки знову на топових позиціях за прослуховуваннями в Україні. Вона з тих людей, хто не довіряє цим даним і вважає фейком російської пропаганди.

Однак, попри це, Єфросиніна все ж розуміє, що неусвідомлені українці продовжують споживати контент РФ. Як приклад – канали країни-агресора в трендах українського YouTube.

Зараз дивляться

Каже, після інтерв’ю з Христиною вона багато думає про свою реакцію на слова співачки про “кров на руках”. Після появи даних із платформ, Маша вирішила поділитися висновками своїх міркувань щодо її висловлювання, що російську культуру вимагала аудиторія.

– По-перше, вона була занадто емоційна. Я, як людина, яка обрала Україну в день свого 16-річчя, коли батьки запитали мене, чи буду я вступати до Києва, чи до Москви, піддалася емоціям протесту на заяву, яка мене обурила. Запиту на російську мову точно не було в аудиторії, – зазначила Єфросиніна.

Ведуча вирішила пояснити своє висловлювання на прикладі телебачення. Каже, коли потрапила на нього в 1998 році, тоді панував російський продукт. Не було жодного проєкту без російських персонажів, адже вони вважалися більш рейтинговими та кращими, ніж наші.

– Через російський культурний продукт нас роками “годували” пропагандою і наративами про “єдиний народ”, “спільну культуру” і “яка різниця, якою мовою говорити”. Аудиторія споживала ТВ-продукт у тому вигляді, в якому його пропонували. Певною мірою я, як ведуча, була інструментом, яким телеканали реалізовували таку політику, – поділилася Маша.

Ведуча шкодує, що українці не відвернулися від усього російського ще до 2014 року, а також дорікає собі, що не використала нагоду популяризувати українську мову ще в мирні часи. Нині ж вона відчуває на собі відповідальність за це.

– Сьогодні я непохитна у своїй позиції, хоч мене й не вчили змалечку ненавидіти все російське. Навпаки, мене виховували в любові до нього. У моїй рідній Керчі не було навіть можливості почути хоч десь українську мову. І в таких умовах формувалося пів України. Те, що ми дозволили Росії свою агресивну культурну експансію, безумовно – наша відповідальність, і я – її частина, – наголосила Єфросиніна.

Вона додала, що її шлях до української ідентичності не був простим і стався не одразу. Ведуча наголосила, що російська культура – це зброя, така сама, як і ракети, що щодня б’ють по українських містах, а тому їх просто не повинно бути в нашому просторі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-11 09:56:53