Україна і світ

Люди похилого віку не отримують користі від помірного вживання алкоголю — дослідження

Команда іспанських учених з Автономного університету Мадрида під час дослідження з’ясувала, що практично будь-яка кількість алкоголю збільшувала ризик розвитку раку і не мала позитивного впливу на серце.

У зоні ризику

– Навіть легке вживання алкоголю було пов’язане зі зростанням смертності від раку серед літніх людей у Великій Британії, – повідомили дослідники.

За їхніми словами, ризик був насамперед посилений у тих, у кого були проблеми зі здоров’ям або хто жив у районах із низьким доходом.

Зараз дивляться

Дослідження

Дослідження, в якому протягом 12 років відстежували стан 135 103 дорослих у віці 60 років і старше, також спростовує усталену думку про те, що легке або помірне вживання алкоголю корисне для серця.

Науковці не виявили зниження смертності від серцевих захворювань серед людей, які вживають алкоголь у малих або помірних кількостях, незалежно від їхнього стану здоров’я або соціально-економічного статусу, порівняно з людьми, які вживають алкоголь нерегулярно.

Немає доказів корисного зв’язку

Під час наукової роботи вчені визначили легке вживання алкоголю як середнє споживання до 20 г на день для чоловіків і до 10 г на день для жінок.

– Ми не знайшли доказів корисного зв’язку між низьким рівнем вживання алкоголю і смертністю, – повідомила доцентка кафедри профілактичної медицини та громадської охорони здоров’я в Автономному університеті Мадрида Росаріо Ортола.

З іншого боку, додала вона, алкоголь уже з першої краплі підвищує ризик розвитку раку.

Нові методології

Повідомляється, що результати дослідження поповнюють зростаючу базу доказів, які змінюють парадигму в дослідженні алкоголю.

Вчені звертаються до нових методологій для аналізу ризиків і переваг споживання алкоголю в спробі виправити серйозні недоліки в більш ранніх дослідженнях, які показували, що вживання алкоголю має переваги.

Дослідники зазначили, що вони порівнювали показники серцевих захворювань і смертності серед тих, хто помірно й епізодично п’є, а не серед непитущих.

Непитущі, за словами вчених, це найчастіше люди, які припинили пити, тому що вони вже були серйозно хворі, і опора на цю групу для порівнянь могла помилково показати тих, хто мало п’є, більш здоровими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 10:35:06