Суспільне мовлення

Львівський розробник створив мову програмування “Мавка”

Випускник Львівської Політехніки написав українську мову програмування. Розробник каже, що наразі протестував її та створив чат-бот. Після вдосконалення своєї розробки програміст планує запропонувати її для вивчення програмування в українських школах. Суспільне поспілкувалось із програмістом Давидом Когутом.

Львівський розробник Давид Когут створив українську мову програмування, яку назвав “Мавка”. Її особливість у тому, що можна використовувати кириличний шрифт, говорить програміст.

“Як по “Мавці” видно, то мова програмування — саме українська. З її граматикою, її правилами, можна спокійно програмувати. З нею можна виконувати в принципі всі операції, які можна виконувати іншими мовами програмування. Але саме реліз-версія, перша версія, вона ще в розробці”, — каже розробник Давид Когут.

Фото: Суспільне Львів

Розробник протестував нову мову та створив чат-бот для соцмереж. Зокрема, у бота можна запитати про втрати росіян у війні.

“Бота спочатку треба запустити. Це можна зробити через команду “мавка бот. м”. І бачимо: бот працює. І коли хтось пише в чаті “статистика” — бот відповідає. Інформація береться з відкритих джерел”, — каже Давид Когут.

Львівський розробник створив мову програмування "Мавка"

Фото: Суспільне Львів

Давид Когут каже, що у майбутньому хотів би популяризувати свою розробку у сфері освіти, зокрема для навчання школярів програмуванню.

“Зараз попит я бачу саме в шкільній системі. Зараз дуже часто використовуються застарілі мови. Паскаль, наприклад. Або вчителі не знають англійської та використовують Пайтон, який вони не дуже розуміють. Наразі аудиторія цільова — це є школа і в принципі програмісти-ентузіасти, або люди шкільного віку, або студентського”, — каже розробник Давид Когут.

За словами програміста, українська мова програмування “Мавка” ще на стадії розробки. Згодом він планує її вдосконалити, щоб “Мавкою” можна було створювати веб-сайти.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Захистив дисертацію українською і донатить на ЗСУ: історія 30-річного китайця


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин