Суспільне мовлення

Львівські лікарі допомогли 6-річній дівчині побороти онкологічну хворобу

Медики Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру допомогли 6-річній Даніелі із Закарпаття побороти онкологічне захворювання — лімфому БеркіттаЛікування тривало майже рік і завершилося трансплантацією кісткового мозку.

Про це повідомили на сторінці Центру у Facebook.

“Дівчинка потрапила до нас у травні 2023 року в дуже важкому стані: з масивним новоутвором у животі, з пухлинними ураженнями кісткового мозку, органів грудної клітки, кісток щелепи тощо. Упродовж двох діб нам вдалось встановити правильний діагноз та негайно розпочати лікування. Це надважливо, адже ми мали справу з дуже агресивним типом лімфоми, який швидко розповсюджується, гірше піддається лікуванню, і має невеликий відсоток одужання загалом”, — говорить гематологиня Оксана Воробель.

Перші п’ять місяців мама і донька постійно перебували у лікарні. Упродовж перших двох місяців лікарям доводилось виборювати життя дитини. Дівчинка потребувала постійної допомоги реаніматологів, трансфузіологів, кардіологів, хірургів, інших фахівців. Втім, медикам вдалось провести заплановані усі 7 блоків хіміотерапії. Після результатів ПЕТ-КТ стало зрозуміло, що хвороба відступила.

Пацієнтка ЗСДМЦ, яка поборола онкологічну недугу. Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр/Facebook

“Проте насторожував один із лімфовузлів, який міг загрожувати рецидивом. Після консультацій із закордонними онкогематологами вирішили видалити його хірургічно. Подальша біопсія підтвердила правильність рішення — у вузлі знайшли поодинокі тіні атипових клітин”, — зазначають у Центрі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Даніелу підготували до пересадки стовбурових клітин. Після трансплантації мама і донька у стерильному боксі провели п’ять тижнів. І зараз повертаються додому.


Джерело: Суспільне мовлення України