Україна і світ

Ліквідація МСЕК в Україні. Радуцький пояснив, як працюватиме система до реформи

В Україні медико-соціальні експерті комісії (МСЕК) працюватимуть до 1 січня 2025 року.

Як вони будуть функціонувати до реформи розповів глава комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький в ефірі телемарафону Єдині новини.

Ліквідація МСЕК: як працюватимуть комісії до реформи

До кінця 2024 року МСЕК працюватимуть за старими правилами, однак ліквідація МСЕК у Києві, яка є центральною, відбудеться вже до кінця цього тижня. Про це раніше повідомляв і міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Її функції, а саме нагляд та прийом скарг на рішення регіонах комісій, передадуть у місто Дніпро, до Інституту МОЗ, що займається експертизами.

Таке рішення було ухвалено для того, щоб до моменту повного реформування система продовжувала працювати.

– Тобто ми не можемо сьогодні сказати, що от МСЕК немає, чекайте до 1 січня, поки з’явиться щось нове, – додав Радуцький.

Він сподівається, що через посилення контролю до кінця року гучних інцидентів не буде.

– Я ж не думаю, що ці люди безсмертні та безстрашні. Вони мають розуміти, що на них сьогодні дивиться вся країна. Тому я думаю, що трошки буде простіше, – розповів голова комітету ВРУ.

Він додав, що МСЕК продовжать надавати послуги, оскільки люди потребують допомоги, наприклад в протезуванні.  Тому “ми не можемо сьогодні залишити людей без такої комісії”.

– До речі, міністр звільнив керівника після всіх цих гучних скандалів, так само як і керівника центральної МСЕК, – нагадав голова комітету ВРУ.

Радуцький вважає, що до наступного року уряд зробить усе необхідне для того, щоб люди не відчули перехідного періоду після ліквідації МСЕК в Україні.

Що буде замість ліквідованих МСЕК

Раніше міністр хорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, що запровадять замість МСЕК. За його словами, функції комісії передадуть кластерним і надкластерним лікарням, де використовують електронні системи для спрощення процесу визначення інвалідності.

Завдяки цьому вдасться контролювати всі етапи обстеження клієнта та мінімізувати ризики виникнення помилок.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Михайло Радуцький

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 11:31:37