Суспільне мовлення

Квіткові тури Львівщиною: де можна побачити червонокнижні первоцвіти

У лісах, національних парках та урочищах на Львівщині розквітли первоцвіти. Мешканців запрошують помилуватися квітами та зробити фото. Де саме можна побачити перші весняні квіти, повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

Національний природний парк “Сколівські Бескиди”

Працівники Національного природного парку “Сколівські Бескиди” запрошують приїхати на цвітіння крокусів. Вони розпустилися на території садиби Крушельницького лісництва довкола вічнозеленого тризуба.

“Справжньою окрасою садиби Крушельницького лісництва є вічнозелений тризуб, висаджений з кипарисовика горохоплідного та занесений до Книги рекордів України. А біля нього з першими променями весняного сонця з’являються крокуси. Вони широко відомі як шафран Гейфеля та занесені до Червоної книги України. Для всіх любителів весняних первоцвітів запрошуємо відвідати локацію, побачити всю цю красу на власні очі!” — йдеться у повідомленні.

Крокуси розпустились довкола вічнозеленого тризуба. Facebook/Національний природний парк “Сколівські Бескиди”

Шафран у парку "Сколівські Бескиди"

Шафран у парку “Сколівські Бескиди”. Facebook/Національний природний парк “Сколівські Бескиди”

Також на території “Сколівських Бескидів” можна побачити підсніжники, черемшу або цибулю ведмежу та нарцис вузьколистий.

Національний природний парк “Північне Поділля”

Долину підсніжників можна побачити на території НПП “Північне Поділля”

“На теренах НПП “Північне Поділля” підсніжник зростає на багатьох природоохоронних територіях. Однак, ознайомитися із цією рослинкою туристи можуть тільки під час проходження екологічної стежки “Дивосвіт Менича”. Мандруючи, туристи мають неабияку нагоду побачити, як підсніжник зростає у природних умовах, зробити фото на пам’ять, доторкнутися до квіточок, при тому зберігаючи режим природоохорони”, — повідомляють у парку.

Підсніжники у парку "Північне Поділля"

Підсніжники у парку “Північне Поділля”. Національний природний парк “Північне Поділля”

Також у національному парку ростуть проліски, сон-трава, ряст, фіалки, горицвіт та конвалії.

Урочище “Чорний ліс” на Червоноградщині

В урочищі “Чорний ліс” цвіте червонокнижний шафран. За даними Львівської ОВА, там є найпівнічніша популяція цих квітів в Україні. Шафран квітне з березня до середини квітня.

Шафран в урочищі "Чорний ліс"

Шафран в урочищі “Чорний ліс”. Львівська ОВА

Зривати квіти — заборонено

До ранньоквітучих рослин, які занесені до Червоної книги України, належать зокрема:

  • підсніжник білосніжний,
  • білоцвіт весняний,
  • шафран Гейфеля,
  • рябчик шаховий,
  • цибуля ведмежа (черемша).

За збирання, купівлю, продаж чи знищення рослин, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, передбачена адміністративна відповідальністьштраф у розмірі до 3655 гривень з конфіскацією рослин. Також за кожну зірвану рослину передбачена компенсація за її знищення. Зокрема, за кожну квіточку шафрану та підсніжника доведеться сплатити від 49 до 62 грн, за черемшу – 62 гривні.

“Нам потрібно усвідомити недопустимість нищення перших весняних квітів. Адже збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи, тому що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини. У наступному році весняний квітучий килим не буде вже таким багатим”, — додають у парку “Сколівські Бескиди”.

Читайте також

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

“Штраф за кожну квітку”: з наступного тижня львівські правоохоронці розпочнуть екорейди


Джерело: Суспільне мовлення України

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин