Львівський портал

Кулеба розповів про дії РФ з підриву Саміту миру

Глава МЗС Дмитро Кулеба назвав три види зусиль РФ, спрямованих на підрив проведення Саміту миру у Швейцарії. Про це він сказав на пресконференції з главою МЗС Естонії Маргусом Тсахкною у Києві, пише Європейська правда.

Кулеба зазначив, що чим сильнішою є протидія, тим вагомішою є ініціатива.

«Якби Саміт миру був прохідною подією, напевно, ми б не бачили такої системної роботи по всьому світу з підриву його проведення», – сказав він.

За його словами, докладаються зусилля трьох видів.

«Перший вид – це дискредитація Саміту миру. Розсилаються листи, робляться публічні заяви, відбуваються закриті зустрічі, де намагається Російська Федерація довести країнам, що це взагалі ні про що, незрозуміло для кого, це все не має жодного значення», – зазначив Кулеба.

Другий вид зусиль – спроби переконати окремі країни не брати участі у саміті взагалі.

«Але більше ста країн вже підтвердили свою участь, тому ви можете бачити, що ці зусилля є неефективними», – зазначив міністр.

«Третій вид підривної діяльності, яка ведеться, – це намагання переконати ті країни, які вже підтвердили свою участь і не відмовляються від неї, приїхати на саміт на максимально низькому рівні», – продовжив Кулеба.

Він зазначив, що дії з підриву саміту є системними і безпрецедентно масштабними. Найбільш активно така підривна робота ведеться в Азії, Африці і Латинській Америці.

«Наразі ведеться активна дипломатична робота з усіх боків, але на цьому етапі перемагає все-таки Україна», – додав міністр.

Як повідомляв Львівський портал, з ініціативою провести Саміт миру виступила сама Україна. Він відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, на захід мають приїхати представники усіх континентів.

Як говорив президент Зеленський, цей саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення «всеосяжного, справедливого й тривалого миру» для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права.

Як відомо, на саміті у Швейцарії обговорюватимуть лише три із десяти пунктів «Формули миру»: ядерна безпека, продовольча безпека і звільнення військовополонених та українських дітей.

Україна наразі має підтвердження 106 країн світу щодо участі в Саміті миру у Швейцарії 15 червня, проте Росія намагається завадити його проведенню, а Китай їй у цьому допомагає.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-03 18:07:13