Суспільне мовлення

“Крихкіші за скло”: у Львові експонують ікони з колекції Остапа Лозинського

125 робіт представлено на виставці “Крихкіші за скло”, яку експонують у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького. Виставка присвячена пам’яті львівських митців Остапа Лозинського та його батька Тараса Лозинського.

Про це Суспільному розповів завідувач виставково-експозиційного та науково-освітнього відділу Національного музею імені Андрея Шептицького Роман Зілінко.

Експонують 107 ікон з приватної колекції родини Лозинських. А також – роботи на склі Остапа та Тараса Лозинських.

За словами Романа Зілінка, ікони з колекції, які можна зараз оглянути на виставці, походять з Покуття, з Буковини – з Богородчан, Надвірної, Коломиї, Косів.

“Ймовірно, ці ікони виготовлялися у родинних майстернях. І продавалися на Гуцульщину, Тернопільщину та на Львівщину. Найдавніші ікони датуються 1850-ми роками. Пов’язано це з тим, що в той час з’являється відносно дешеве гутне скло, тобто матеріал, на якому можна малювати”, — говорить він.

Ікони на склі. Фото: Леся Гарасим / Facebook

Традиція ікон на склі поступово зникала на початку XX століття. На Буковині вона протривала до 20 років XX століття.

“Умовно ми маємо справу з двома поколіннями майстрів, які малювали ікони на склі”, – каже Роман Зілінко.

Митець зазначає, що на тих іконах малювали найбільш шанованих святих: потрійні ікони з зображенням розп’яття, Богородиці та Миколая.

“А також – Покрови Богородиці, коронування Богородиці, святий Миколай, Варвара, святий Юрій. Було десь до десяти іконографічних типів, які між собою змішуються: Богородиця Покрова і до неї додають зображення святого Юри й Варвари, чи Миколая і Варвари”, – розповідає завідувач відділу.

"Крихкіші за скло": у Львові експонують ікони з колекції Остапа Лозинського

Частина експозиції “Крихкіші за скло”. Фото: Леся Гарасим / Facebook

Зараз на виставці експонуються ікони, які збирали по селах Роксоляна й Тарас Лозинські, батьки Остапа, на початку вісімдесятих років. Сам Остап Лозинський вишуковував цінні експонати на базарах, в антикварних крамницях або на аукціонах.

“Ця колекція ніколи не виставлялася повністю. Остап робив декілька виставок, де задіював старі ікони та свої роботи. Але повністю вона ніколи не виставлялася, не опрацьовувалася і не публікувалася. А вона того вартує, тому що вона є найбільшою приватною колекцією ікони на склі в Україні”, – пояснює Роман Зілінко.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Виставка триватиме до 26 травня. Протягом цього часу також презентуватимуть книги, до створення яких був причетним Остап Лозинський, лекції та зустрічі з дослідниками.


Джерело: Суспільне мовлення України