Україна і світ

Країни Балтії висловили Польщі демарш через блокаду українського кордону

Посли Литви, Латвії та Естонії у Варшаві висловили польській владі невдоволення блокуванням руху вантажного транспорту на кордоні з Україною.

Про це повідомляє ERR.

У МЗС Естонії підтвердили, що це питання неодноразово порушували у відносинах із Польщею.

Зараз дивляться

– У Варшаві відбулася зустріч/демарш трьох послів країн Балтії в Міністерстві інфраструктури Польщі, – сказала прессекретарка МЗС Естонії Бріта Кікас у відповідь на запитання про ставлення до блокади кордону.

У дипломатії демарш означає звернення одного уряду до іншого з метою привернути увагу до чого-небудь, часто з пропозиціями вжити конкретних заходів.

Вона зазначила, що Естонія поважає право водіїв вантажівок мітингувати. Водночас це призвело до складної ситуації, яка створює проблеми для інших перевізників і додаткові труднощі для української економіки.

– Зі свого боку, ми порушуємо це питання з Польщею і сподіваємося, що рішення буде знайдено найближчим часом у співпраці між Польщею, Україною та Європейською комісією, – додала Кікас.

Таллінн продовжить свої зусилля з пошуку рішення з новим польським урядом.

За словами прессекретарки, у міністра закордонних справ Маргуса Цахкни відбулася бесіда з колишнім главою МЗС Польщі Йоганнесом Рау. Крім того, найближчим часом планується візит нового міністра закордонних справ Польщі в Таллінн, де це питання обов’язково обговорюватимуть.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Представниця естонського МЗС підтвердила, що питання блокади українського кордону обговорювалося і на зустрічі Цахкни з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном у понеділок, 4 грудня.

Страйк польських перевізників

Причиною протестів поляків на кордоні з Україною стала, як це називає польська сторона, зависока конкуренція, оскільки через ухвалення транспортного безвізу між Україною та країнами ЄС українські водії були позбавлені необхідності отримувати дозволи на двосторонні й транзитні перевезення до держав Євросоюзу.

Основна вимога польських страйкарів – повернення дозвільної системи для українських перевізників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-05 16:59:13