Україна і світ

Конфіскація активів РФ – експерти вважають конфіскацію законною

Група експертів у галузі права заявили, що арешт заморожених активів російського центробанку можливий згідно з міжнародним законодавством.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Євросоюз, країни Великої сімки та Австралія заморозили близько 260 млрд євро (280 млрд доларів) у вигляді цінних паперів і готівки. Понад дві третини цих коштів заморожено на території ЄС.

Зараз дивляться

Країни згодні, що всі ці кошти й активи мають бути недоступні для Росії, якщо вона не погодиться допомогти у відновленні України. Але весь цей час не вщухають суперечки і міркування про законність передачі цих грошей Україні.

Bloomberg повідомляє, що країни Великої сімки отримали лист, підписаний десятьма експертами і практиками в галузі міжнародного права з Бельгії, Франції, Німеччини, Японії, Нідерландів, Великої Британії та США, які намагаються обґрунтувати правову доцільність арешту активів.

– Відповідно до міжнародного права, державам, які заморозили російські держактиви, було б законно вжити додаткових контрзаходів проти Росії, з огляду на тривале порушення нею найфундаментальніших норм міжнародного права. І передати російські державні активи як компенсацію за збитки, які стали прямим наслідком протиправної поведінки Росії, – пишуть експерти.

Оскільки вторгнення Росії в Україну триває, ця оцінка відображає ширшу готовність розглянути те, що колись вважалося юридично сумнівним кроком з вилучення заморожених активів.

Серед тих, хто підписав лист, – професор і колишній декан Єльської школи права Гарольд Гонджу Кох, який також був юридичним радником Держдепартаменту США за адміністрації Обами, і Філіп Зеліков із Гуверівського інституту, адвокат і колишній кадровий дипломат, який працював в уряді за різних президентів, зокрема як стратегічний консультант в адміністрації Байдена.

Кох також представляє Україну в деяких міжнародних трибуналах. Решта семеро підписантів – науковці та практики в галузі міжнародного права з Європи й один – з Японії.

Крім того, Велика Британія і США домагаються від союзників по G7 прямої конфіскації активів російських банків. Канада готова розглядати такий крок, а ось Франція і Німеччина проти – через юридичні проблеми і побоювання, що це може зашкодити стабільності євро, а також створити небезпечний прецедент.

Правові проблеми

Дискусії з приводу використання російських активів активізувалися, оскільки війна не припиняється. Республіканці в Палаті представників продовжують блокувати нову допомогу Україні, тому Білий дім прагне дати Україні ще один важливий сигнал про свою підтримку.

Оскільки переважна більшість російських активів перебуває в Європі, здебільшого в бельгійській кліринговій палаті Euroclear, то й позиція країн-членів ЄС має вирішальне значення. Клірингова палата і Європейський центральний банк скептично ставляться до арешту російських активів.

Але все ж таки країни розглядають різні варіанти поводження з російськими замороженими активами, наприклад, використання коштів як застави для залучення боргів або гарантій за кредитами.

Джерело: Bloomberg

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-22 09:24:03