Львівський портал

Колишнього народного депутата засудили до 12 років тюрми

Суд визнав народного депутата України IV–VIII скликань Дмитра Святаша винним у закликах до зміни меж території України, легалізації майна та шахрайстві. Йому заочно призначили 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Правоохоронці не називають ім’я засудженого, але з матеріалів справи випливає, що йдеться про Дмитра Святаша.

Під час судового розгляду за відсутності обвинуваченого, але за участі захисника за договором, прокурор довів, що засуджений, який з 2019 року перебуває на території країни-агресора, упродовж 2022 року розмістив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук дописи з наративами про відсутність збройної агресії проти України, законність окупації її території та заклики, адресовані мешканцям тимчасово окупованих території, здійснювати колабораційну діяльність та співпрацювати із банками рф.

Упродовж 2008-2014 років колишній нардеп, будучи бенефіціаром групи підприємств, які займалися складанням та продажем автомобілів з рф, організував неповернення раніше отриманого кредиту в банківській установі у сумі понад 50 млн доларів США.

У якості забезпечення можливості повернення кредитних коштів він передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права.

Після настання терміну повернення коштів використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з під обтяжень.

Внаслідок цього компанії, яка викупила борги банку, було завдано шкоду на суму 2,2 млрд грн.

Екснардепа Святаша визнали винним за ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. Ексдепутатові заочно призначили 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також суд задовольнив цивільний позов потерпілого.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-10 11:44:39