Україна і світ

Кого відселять у разі аварії на ЗАЕС і куди госпіталізують постраждалих – Кузін

Головний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін наголосив, що постійно  проводиться моделювання ситуації у разі аварії  на ЗАЕС. Додатково досліджуються фактори навколишнього середовища, масштаби, формуються безпечні шляхи евакуації.

В інтерв’ю, яке дав Ігор Кузін Укрінформу, він вказав, що в Україні щонайменше 190 медзакладів законтрактовані за пакетом реагування на надзвичайні ситуації і готові приймати пацієнтів у разі радіаційної аварії на Запорізькій АЕС.

– Пакет готовності до надзвичайних ситуацій передбачає, що кожен з цих медзакладів матиме можливості реагувати на хімічні, біологічні, радіаційні, ядерні ризики, – говорить Кузін.

За його словами, встановлений мінімальний перелік лікарських засобів для надання меддопомоги тим пацієнтам, які можуть поступати до такого закладу.

Законтрактовані медзаклади прив’язані до відповідної території, щоб швидко доставляти туди пацієнтів, які можуть з’явитися, у даному випадку, внаслідок радіаційної аварії.

За словами Кузіна, ці медзаклади додатково забезпечуються відповідними медичними виробами, засобами індивідуального захисту, в тому числі і за рахунок гуманітарної допомоги, яку отримує Україна.

ЗАЕС – одна з найбільш потужних атомних станцій. Заступник міністра стверджує, шо за розрахунками,  рівень забруднення на цій території може бути таким, що, скоріш за все, знадобиться евакуація населення.

Мова йде про 50-кілометрову зону. Якщо аварія буде максимально можливого рівня.

– Але хочу наголосити, що більш точні прогнози можна надавати тоді, коли ми матимемо детальну інформацію про фактичну надзвичайну ситуацію, яка вже трапилася, – говорить Кузін.

Також будь-яка радіаційна аварія завжди призводить до радіаційного забруднення місцевості.

– В залежності від того, коли і який обсяг викиду, спровокований терактом, буде, – залежатимуть і  наші подальші дії, – сказав Ігор Кузін.

Він нагадав, що на випадок аварії рекомендовано підготувати щонайменше тижневий запас води, яка має бути у герметичному пакуванні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-07-13 16:36:03