Україна і світ

Київські лікарі рятують 14-річну Софійку з вадою серця, яка витримала дев’ять операцій

У Києві триває боротьба за життя 14-річної дівчинки з Вінниччини з вродженою вадою – від самого народження медики роблять усе можливе, щоб її маленьке серце продовжувало битися.

Вроджена вада – половина серця

Софійка стала першою дитиною в Україні, якій була успішно проведена операція Norwood, яка стала сенсацією для української медицини.

Протягом життя дитина вже перенесла вісім хірургічних процедур: три важкі етапи Norwood , а також ендоваскулярні втручання. І попри всі ризики, кожен з них вона успішно подолала.

Зараз дивляться

Важку ваду – відсутність лівої частини серця – було виявлено у Вінниці під час УЗД-обстеження на 16-му тижні вагітності матері. Через дві години після народження педіатр оглянув немовля та почув шуми в серці.

Після проведення УЗД лікарі повідомили, що дитина не виживе, якщо її негайно не доправити до Інституту Амосова в Києві.

Тож мама з Софійкою вирушили до столиці. На 13-й день життя малечу прооперували, хоча кардіологи не давали жодних гарантій на успіх.

Оперувати таких дітей необхідно протягом 14 днів після народження, адже кров у системний кровообіг у них надходить лише через відкриту артеріальну протоку, яка з часом закривається, що може призвести до смерті.

Однак після операції хірург сказав, що ніхто не очікував такого результату, але серце б’ється. І це головне.

Таким чином київські фахівці врятували ще 70 дітей з аналогічним діагнозом.

Серце втомилося

Метою подальшого лікування була нормалізація кровообігу, що передбачало ще інші втручання.

Але незважаючи на хірургічну і медикаментозну підтримку, жити з половинкою серця стає все важче – воно втомилося.  Дівчинку турбують біль, задишка і слабкість у тілі.

Аби відновити стан, Софійка знову опинилася в Києві.

Але дев’яту операцію все ж таки не зробили – цього разу врятує лише трансплантація серця. А таким пацієнтам, як вона, в Україні ще не пересаджували орган.

На сьогодні дівчинку внесено до листа очікування. Щиро віримо, що вона подолає цей етап та житиме далі повноцінним життям.

ДжерелоНаціональний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 18:06:09