Львівський портал

Ірина Фаріон повернулась у «Львівську політехніку»

Мовознавиця Ірина Фаріон повернулась на роботу у «Львівську політехніку» після того, як її на посаді поновив апеляційний суд. Про це вона повідомила у своїх соцмережах.

«Правда – то штука колюча і красива, як троянда. Боротьба за правду – це ядро життя. І ми з вами це ядро штовхали впродовж пів року з усіх сил. І перемогли», – написала Ірина Фаріон.

Науковиця опублікувала наказ ректора «Львівської політехніки» Юрія Бобала від 7 червня, яким скасовано наказ про її звільнення. Цим же документом Ірину Фаріон поновили на посаді професорки кафедри української мови.

За час вимушеного прогулу з 24 листопада 2023 року по 29 травня 2024-го мовознавиці мають компенсувати 123 927 грн зарплати.

Передісторія

Торік у листопаді Національний університет «Львівська політехніка» звільнив Ірину Фаріон з посади професорки кафедри української мови.

Це сталось на тлі скандалу, який розгорівся щодо звинувачень, висунутих Фаріон у бік російськомовних військових. Так, науковиця в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців «Азову» та 3 окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж захисників.

Реагуючи на такі заяві, студенти Львівської політехніки вийшли на пікет, вимагаючи звільнити Ірину Фаріон. Міносвіти підтримало їхню позицію.

Сама ж викладачка заявила, що не згідна зі своїм звільненням і буде його оскаржувати у суді.

Згодом СБУ відкрила справу проти Ірини Фаріон за чотирма статтями Кримінального кодексу. Приводом для розслідування правоохоронців стали висловлювання мовознавиці про російськомовних військових ЗСУ та розголошення персональних даних студента з Криму, який написав їй листа.

Спершу Галицький районний суд Львова відмовився поновити Ірину Фаріон на роботі у виші, проте наприкінці травня це зробив Львівський апеляційний суд.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Facebook Ірини Фаріон

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-06-11 10:31:55