Україна і світ

Іранські ракети для РФ: експерт розповів, чому їх доцільніше порівнювати із РСЗВ

Два джерела в європейській розвідці повідомило, що десятки російських військовослужбовців проходять в Ірані підготовку з використання балістичних ракет ближнього радіусу Fath-360. Ці ракети потім відправлять Росії для війни в Україні.

Про це повідомило агентство Reuters.

Іранські ракети для РФ

За словами представників розвідки, Міноборони РФ 13 грудня в Тегерані підписало контракт з іранськими офіційними особами на постачання Fath-360 (з максимальною дальністю 120 км і боєголовкою вагою 150 кг) і балістичних ракетних систем Ababil (дальність до 86 км).

Зараз дивляться

За словами військового експерта, ракети Фатх-360 Росія може використовувати для ударів на ближчій відстані від лінії фронту.

Військовий оглядач Денис Попович в ефірі телемарафону Єдині новини заявив, що не зовсім коректно називати ці іранські ракети балістичними, бо вони ближчі до РСЗВ (реактивні ракети залпового вогню), як то HIMARS, GMLRS чи українська Вільха.

За його словами, у росіян виникла потреба якраз у таких керованих боєприпасах, які б дозволяли більш точно вражати цілі, ніж це роблять системи РСЗВ, які на озброєнні мають росіяни.

– А це переважно радянські зразки. Росіяни мали розробки на базі систем Торнадо з керованими ракетами, які можна порівняти з HIMARS чи з Вільхою, щоб точково виражати цілі. Але щось сталося, що вони не пішли у виробництво, – зауважив експерт.

Денис Попович зауважив, що зовсім не факт що ці іранські ракети з’являться на озброєнні російських військ, оскільки раніше також було багато розмов про появу справжніх балістичних ракет Fateh та Zolfaghar, але поки що жодних доказів, що росіяни їх отримали, немає.

При цьому Денис Попович вважає, якщо ракети Fath-360 та Ababil мають “радянське коріння”, то це полегшить їхню інтеграцію в російські ракетні системи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-11 15:28:09