Україна і світ

головні новини за 9 грудня 2023 року

Фото: Факти ICTV

Росія здійснила ракетну атаку по Кривому Рогу, але українські Повітряні сили знищили ворожу ціль.

Паралельно із цим канцлер Німеччини оголосив, що його країна має готуватись до довготривалої підтримки України у війні з РФ.

Про ці та інші головні події 9 грудня в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Атака РФ по Дніпропетровщині

У Криворізькому районі Дніпропетровської області українські захисники збили ворожу ракету надвечір 9 грудня.

Про це повідомляє Дніпропетровська обласна військова адміністрація. Попередньо, загиблих та постраждалих немає.

Водночас вдень 9 грудня ворог вдарив по Нікополю, атакувавши двома дронами-камікадзе. Пошкоджені інфраструктурний об’єкт, складська будівля та п’ятиповерхівка.

МЗС засудило псевдовибори президента РФ

Міністерство закордонних справ України назвало наміри Москви провести псевдовибори президента РФ на тимчасово окупованих територіях України є нікчемними. Міжнародна спільнота не повинна надсилати на них своїх спостерігачів.

У відомстві нагадали про плани Кремля організувати так зване голосування на захоплених територіях України. Йдеться про Крим та місто Севастополь, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Такий виборчий процес, які і решта подібних пропагандистських заходів у минулому, буде незаконним та нікчемним, – сказано в заяві.

Як зазначили в МЗС, врахування голосів, отриманих на тимчасово окупованих територіях України, поставить під сумнів легітимність результату виборів президента РФ.

Умєров про плани на 2024 рік щодо Чорного моря

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна готує напрацювання на 2024 рік, які допоможуть змусити росіян назавжди піти з тимчасово окупованого Криму.

У глави Міноборони запитали, чи йшлося у Вашингтоні про те, щоб “очистити” Чорне море від російської присутності, та про технології, які б допомогли боротися з носіями ракет Калібр (окрім українських морських дронів, які вже показали гарний результат).

– Ми показали всьому світові, що можемо досягати успіху. Попри те, що у нас немає такого потужного флоту, ми змусили Росію відійти від тимчасово окупованого Криму. А напрацювання, які ми готуємо на 2024 рік, дадуть нам хороші можливості для того, щоб вони пішли назавжди з нашого Криму, – наголосив у відповідь Умєров, не озвучуючи деталей.

Закриті станції метро як укриття

Закриті станції та вестибюлі синьої гілки метрополітену Києва використовуватимуться як укриття під час повітряної тривоги. Йдеться про станції від Деміївської до Теремків, на яких з’явились значні течі, тріщини в колійному лотку і тюбінгах тунельної оправи.

Це рішення ухвалено під час позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Відповідним відомствам доручено провести додаткову перевірку безпеки таких укриттів.

Демонтаж пам’ятника Щорсу

Удень 9 грудня в центрі Києва демонтували пам’ятник більшовицькому ватажку Миколі Щорсу.

Знесення монумента почалось ще о сьомій ранку й тривало орієнтовно шість годин.

Ускладнило процес те, що копита коня були зацементовані, тож їх довелось спилювати.

Надалі монумент зберігатиметься в Державному музеї авіації України ім. О.К. Антонова.

Детальніше про те, хто такий Микола Щорс – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Німеччина готується до тривалої підтримки України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц не чекає, що війна в Україні закінчиться швидко. Він закликав Берлін до тривалої підтримки Києва, адже диктатор РФ Володимир Путін сподівається, що Захід відступить.

За його словами, важливо, що Німеччина була здатна підтримувати Україну протягом тривалого часу.

– Ця війна, ймовірно, не закінчиться найближчим часом. Тому важливо, щоб ми могли робити те, що необхідно протягом тривалого часу, а саме – продовжувати підтримувати Україну в її оборонній кампанії, – сказав Шольц.

Він наголосив, що здійснивши повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році, Росія анулювала всі угоди про мир і безпеку у Європі.

Рада розширила коло осіб, які можуть отримати допомогу при загибелі військового

Верховна Рада України розширила коло осіб, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги в разі загибелі військовослужбовця.

Законопроєкт №9226 підтримали в другому читанні та в цілому 274 народні депутати.

Детальніше про те, що передбачає законопроєкт №9226 – читайте в матеріалі на Фактах ICTV.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-09 20:57:52