Україна і світ

головні новини за 5 грудня 2023 року

Під Авдіївкою окупанти намагаються захопити селище Степове, через яке українські захисники забезпечують логістику позицій навколо Авдіївки.

Своєю чергою російські окупанти обстріляли Часів Яр на Донеччині та Херсон у Херсонській області, внаслідок чого є загиблі та поранені.

Про ці та інші головні події 5 грудня в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

Обстріл Херсону

Удар по Часовому Яру

Збиття російського Су-24

Бої за Авдіївку

Знищені воєнні об’єкти РФ у Криму

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Помилки Путіна за версією Столтенберга

Словаки розблокували кордон з Україною

Консультації щодо гарантій безпеки з ЄС

Санкції США проти Білорусі

Обстріл Херсону

Російські військові з самого ранку кілька разів обстріляли центр Херсону. На жаль, є жертви та поранені.

Очільник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив про двох загиблих та одного пораненого. Усі цивільні.

У Херсонській обласній прокуратурі повідомили, що загинули 48-річний чоловік та жінка, особа якої встановлюється. Вони в момент ворожої атаки перебували на вулиці.

Голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін розповів, хоча лікарі швидко прибули на місце обстрілу – їм довелося лише констатувати смерть двох херсонців. А пораненого 59-річного чоловіка госпіталізували.

Згодом очільник Херсонської МВА Роман Мрочко розповів, що було влучання ворожих снарядів в один із медзакладів Херсону.

Удар по Часовому Яру

Російські війська у вівторок, 5 грудня, із РСЗВ Град обстріляли Часів Яр у Донецькій області.

Внаслідок чергового злочину окупантів загинула одна людина, ще п’ятеро цивільних дістали поранення.

– 5 грудня 2023 року ворог атакував м. Часів Яр. За попередньою інформацією, російські війська впродовж двох годин здійснювали обстріл населеного пункту з реактивної системи залпового вогню Град, – повідомили у прокуратурі Донецької області.

Від зазнаних поранень на місці загинула 50-річна місцева жителька.

Ще п’ятеро людей: чотири жінки та один чоловік віком від 38 до 84 років дістали осколкові поранення. Найстарша жінка перебуває у важкому стані.

Збиття російського Су-24

Українські Збройні сили знищили російський Су-24М в районі острова Зміїний, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Російський літак Су-24М в районі острова Зміїний під прикриттям винищувача Су-30СМ намагався завдати ракетно-бомбового удару по півдню Одещини.

За попередніми даними, російський літак вилетів з тимчасово окупованого Криму.

Бої за Авдіївку

Окупанти РФ хочуть захопити селище Степове, що на північний захід від Авдіївки, щоб перерізати логістику ЗСУ. Однак окупанти не контролюють населений пункт.

Як у коментарі Радіо свобода заявив голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш, по всій лінії фронту довкола Авдіївки тривають запеклі бої. Ворог тисне, намагаючись знайти шпарини в лінії нашої оборони.

Дуже багато уваги окупанти приділяють саме Степовому, там тривають важкі бої.

– Зрозуміло, чому вони це роблять, чому для них дуже важливе Степове. Хочуть перерізати логістику. Це найближчий напрямок для того, щоб перерізати нам єдину дорогу, – повідомив Барабаш.

Знищені воєнні об’єкти РФ в Криму

Вранці у вівторок, 5 грудня, Служба безпеки України разом з ГУР МО провела спецоперацію в тимчасово окупованому Криму і за допомогою безпілотників пошкодила низку важливих військових об’єктів РФ.

Як повідомили Фактам ICTV власні джерела, внаслідок спецоперації було вражено Морський нафтовий термінал у Феодосії. Це важливий інфраструктурний об’єкт, який забезпечує паливом російські війська. По ньому відпрацювали українські безпілотники. За даними джерел, дрони влучили по цілі, наслідки для росіян доволі суттєві, адже на території терміналу розташовано близько 30 резервуарів палива.

Крім того, у районі Берегового було пошкоджено радіолокаційну систему Небо-М.

Також біля Стрілкового уражено:

  • стоянку вертольотів;
  • радіолокаційну систему П-18 Терек;
  • систему управління зенітно-ракетних підрозділів Байкал-1М.

Помилки Путіна за версією Столтенберга

Російський диктатор Володимир Путін припустився щонайменше двох великих стратегічних помилок, коли здійснив повномасштабне вторгнення.

Про це генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів в інтерв’ю спеціальному кореспонденту ICTV Володимиру Рунцю.

За словами Столтенберга, перша помилка Путіна – він тотально недооцінив українців, хоробрість та відданість ЗСУ, згуртованість українського народу та політичних лідерів.

Яких ще помилок допустився російський диктатор – читайте в ексклюзивному матеріалі з генсеком НАТО на Фактах ICTV.

Словаки розблокували кордон з Україною

На кордоні Словаччини з Україною розблоковано рух для вантажного транспорту через пункт пропуску Вишнє-Нємецке – Ужгород.

Як повідомив в Держприкордонслужбі України та заступник міністра інфраструктури Сергій Деркач, блокування на словацько-українському кордоні тривало з 1 грудня до вечора понеділка, 4 грудня.

– 4 грудня о 22:00 дії учасників акції, які блокували рух вантажівок через пункт пропуску Вишнє-Нємецке, завершилися, – зазначили в ДПСУ.

Пропуск вантажівок наразі здійснюється у звичайному режимі. Водночас зросла кількість транспортних засобів, які хочуть перетнути словацько-український кордон. Водії обирають цей напрямок через блокування пунктів пропуску на кордоні з Польщею.

Консультації щодо гарантій безпеки з ЄС

До Києва на консультації приїхали представники Європейської служби зовнішніх справ, щоб обговорити пакет гарантій безпеки для України.

Як повідомили в Міноборони України, напрями довгострокової допомоги Євросоюзу оголосив заступник генерального секретаря з питань спільної політики безпеки і оборони Європейської служби зовнішніх справ Чарльз Фріз. Українську сторону представив заступник міністра оборони України Юрій Джигир.

Пакет гарантій для України передбачає дев’ять безпекових зобов’язань з боку Євросоюзу. Переглянути ці пункти можна в матеріалі на Фактах ICTV.

Представники ЄС наголосили, що союзники України намагаються надавати Україні допомогу так швидко, як у тому є потреба.

Санкції США проти Білорусі

Сполучені Штати запровадили санкції проти Білорусі за участь у депортації українських дітей.

Під санкціями опинилися вісім людей та 11 організацій. Зокрема, у переліку є Дмитро Шевцов — генеральний секретар Червоного Хреста Білорусі, який брав участь у депортаціях.

Під обмеження потрапила й низка підприємств, які допомагають Росії у війні з Україною: ВАТ Алевкурп, науково-виробничий холдинг точного машинобудування Планар і Керуюча компанія холдингу Горизонт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-05 21:11:30