Україна і світ

головні новини за 28 травня 2024 року

Фото: Факти ICTV

Російські війська не припиняють атакувати українські міста, зокрема, Харків, Борову та інші населені пункти.

Ситуація в енергосистемі залишається складною, проте покращилася завдяки тому, що вдалося вивести раніше часу з ремонту атомний блок АЕС.

РФ планує відкрити новий фронт на північному напрямку та готує угруповання військ чисельністю до 300 тис. осіб біля державних кордонів з Україною.

Зараз дивляться

Водночас Україна підписала двосторонні безпекові угоди з Бельгією та Португалією, що передбачає надання військової допомоги протягом цього та наступних років.

Що відбулося в Україні та світі за добу 28 травня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Удари по Харкову і Боровій

Російські війська вдарили по Харкову 28 травня, внаслідок чого загинула жінка та поранені ще 13 людей.

За інформацією Харківської ОВА, внаслідок ворожого авіаційного обстрілу з УМПБ ДТ-30 пошкоджено нежитлову будівлю приватного підприємства, автомобіль, художній коледж, магазини та інше.

Пізніше російські окупанти завдали удару по Київському району Харкова, внаслідок чого виникло загорання цивільної інфраструктури, однак обійшлося без постраждалих.

Також під російську атаку потрапила Борова Ізюмського району, де постраждав 70-річний чоловік. Його госпіталізували з вибуховими пораненнями до лікарні. Горіли два житлові будинки, а за іншою адресою спалахнула пожежа на відділенні Нової пошти.

Ситуація в енергосистемі

Ситуація в українській енергосистемі покращилася завдяки тому, що вдалося доєднати до мережі після ремонту атомний блок однієї з АЕС.

За інформацією Міністерства енергетики, плановий ремонт блока завершили на три дні раніше запланованого терміну. Там зазначають, що блок АЕС вже набирає потужність та додасть до енергосистеми 1000 МВт потужності.

У ремонт планують підготувати ще кілька блоків, щоб забезпечити стабільну та безперебійну роботу протягом опалювального сезону.

Плани Росії на Півночі

Росія готує угруповання військ чисельністю до 300 тис. осіб біля кордонів з Україною, заявив міністр оборони Рустем Умєров.

За його словами, РФ перекидає на фронт дедалі більше живої сили й техніки. Силам оборони України вдалося стабілізувати новий фронт на північному сході Харківської області, але Москва готується до нового натиску, переконаний очільник Міноборони.

За останніми даними, РФ має близько 500 тис. військовослужбовців на території України, а біля кордонів РФ має наміри додати ще від 200 тис. до 300 тис. солдатів, зазначив міністр оборони.

Саміт миру

Президент США Джо Байден має бути особисто присутнім на Саміті миру в Швейцарії, який відбудеться 15-16 червня, наголосив президент України Володимир Зеленський.

За словами глави держави, українській стороні відомо, що США підтримують Саміт миру, але невідомо, на якому рівні. На його думку, це не є дуже сильним рішенням.

Володимир Зеленський наголосив, що президент Байден потрібен Саміту миру та іншим лідерам, які зважають на реакцію США. Він вважає, що російський диктатор Володимир Путін аплодуватиме стоячи, якщо Байдена не буде на зустрічі.

Безпекові угоди з Бельгією і Португалією

Вдень 28 травня Україна підписала низку двосторонніх безпекових угод, зокрема, з Бельгією та Португалією.

Угода з Бельгією гарантує щонайменше €977 млн військової допомоги Україні цього року, а також зобов’язання Брюсселя надавати Києву підтримку протягом десятирічного терміну дії угоди.

Водночас Португалія надасть Україні щонайменше €126 млн військової підтримки цього року, підтримуватиме відновлення територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включно з територіальним морем.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-28 22:16:05