Україна і світ

головні новини за 25 лютого 2024

Фото: Факти ICTV

Президент Володимир Зеленський дав велику пресконференцію, в якій розповів про підсумки двох років російсько-української війни та прокоментував плани України на 2024 рік.

Своєю чергою в Польщі знову розсипали українське зерно з вантажних автомобілів.

Що відбулося в Україні та світі за добу 25 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Пресконференція Зеленського

Володимир Зеленський вдруге за пів року дав двогодинну пресконференцію для представників як українським, так і західних ЗМІ.

Під час розмови із журналістами глава держави розповів, які України має плани на 2024 рік і яка в цьому роль західних партнерів.

Також він прокоментував можливість мирних переговорів із російською владою, зокрема, диктатором РФ Володимиром Путіним.

Український лідер також озвучив втрати українських військ у війні з Росією та розповів про те, скільки армія РФ отримала снарядів для артилерії з КНДР.

Про ці та інші головні заяви президента Володимира Зеленського з пресконференції можна прочитати на Фактах ICTV.

Удар РФ по Запоріжжю

На Запоріжжі у селі Малишівка під час повітряної тривоги було чути потужний вибух, повідомив Іван Федоров, очільник Запорізької обласної військової адміністрації.

Спочатку він повідомляв, що вибух пролунав у селі Широке Запорізького району, проте згодом уточнив, що то було село Малишівка Широківської громади.

Внаслідок ворожого удару по фермерському господарству одна людина загинула, ще троє зазнали поранень.

Глобальний саміт миру

На глобальний саміт миру запросять понад 160 країн. Росію на цьому етапі не очікують, повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак.

За його словами, інавгураційний саміт відбудеться найближчим часом у Швейцарії.

– На сьогодні запрошення підготовлені та будуть відправлені понад 160 країнам. Це дуже велика міжнародна подія. Метою першого саміту повинна стати фіксація… того, про що ми говорили всі ці місяці на рівні послів, на рівні радників, – сказав Єрмак.

Зараз тривають обговорення й розробка документа за результатами цього першого саміту.

Далі знадобиться час, щоб підготувати спільний план відповідальних країн світу, який передбачатиме відновлення та подолання криз від війни, наголосив Андрій Єрмак.

Детальніше про те, як планують проводити цей саміт та кого будуть запрошувати – читайте на Фактах ICTV.

У Польщі вчетверте розсипали українське зерно

У ніч з 24 на 25 лютого на станції Котомеж Куявсько-Поморського воєводства вчинили новий акт вандалізму щодо українського зерна – висипали 160 тонн, повідомили у Мінінфраструктури.

Так, із восьми напіввагонів вночі виписали українське зерно. Вантаж прямував транзитом до порту Гданськ, а звідти – до інших країн світу.

– Українська сторона сумлінно виконує свої зобов’язання і згідно з домовленостями з польським урядом не експортує деякі види агропродукції на територію Польщі. Це підтверджено на офіційному рівні – ані зернові, ані кукурудза, ані рапс – не залишається там, – наголосив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Він зауважив, що це вже четвертий випадок вандалізму на польських залізничних станціях – четвертий випадок безкарності і безвідповідальності.

Мінінфраструктури

В ГУР розкрили деталі операції РФ Майдан-3

Головна мета російської операції Майдан-3, яка триває зараз, – посіяти думки серед українців про нелегітимність чинної влади, заявив начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов.

За словами Буданова, це максимально дорога та серйозна операція для росіян, яка вже не має успіху, бо Україні відомі всі їхні задуми. А ще він зауважив, що ворог не зміг придумати кращої назви, тому зупинився на такій примітивній.

У цій операції ворог планував створити ситуацію, у якій можна поставити під сумнів легітимність не так президента Володимира Зеленського, як ухвалення рішень загалом в Україні.

– Після цього у короткий період, коли вони розраховують на певну смуту в українському суспільстві та двоякість ухвалення рішень, у період першої половини червня завдати військової поразки на Сході, використовуючи те, що в армії має бути двояка думка: хто нами керує, а чиї накази ми виконуємо тощо. Ось у цьому вся суть – їх цікавить не так зміна політичного керівництва, як завдання воєнної поразки, – наголосив Буданов.

Начальник ГУР запевнив, що Росії не вдасться завдати воєнної поразки Україні.

СБУ про стеження росіян та Кримський міст

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну працівники СБУ виявили сім ворожих шкідливих програмних забезпечень (ШПЗ), які встановлювали у техніку українських військових, заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк.

Він зазначив, що ворог, окрім агентурного проникнення, займається технічним проникненням. Сьогодні у Силах оборони працюють мобільні групи, які виявляють такі проникнення.

– Я вам скажу відверто, з початку війни у нас було виявлено 7 ворожих ШПЗ. ШПЗ – це шифрована програмна закладка. Тобто, це той жучок, який ворог дистанційно поміщає в телефони наших представників Сил оборони, а потім отримує інформацію, – сказав він.

За його словами, це все виявляється та локалізовується, а СБУ зі свого боку вживає контрнаступальних заходів щодо ворога.

Також Малюк розповів про стан Кримського мосту. За його словами, окупанти не використовують так званий Кримський міст для військової логістики, оскільки він не повністю відновлений.

— Кримський міст не відновлений ворогом повноцінно, і наразі він не використовується для ворожої логістики, а саме, для переміщення зброї, засобів ураження, — сказав голова СБУ.

Малюк уточнив, що росіянам доводиться використовувати для перевезення зброї паромні переправи.

Україна хоче відкрити повітряний простір

Україна консультується з американськими і європейськими регуляторами з безпеки щодо відкриття українського авіаційного простору, заявив віцепрем’єр із відновлення, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

– Ведемо консультації з американськими та європейськими регуляторами з безпеки над відкриттям авіаційного простору. Складний процес, але перші формальні кроки Україна робить вже зараз, – сказав він.

За його словами, щодо термінів говорити складно, адже Україна оцінює ризики щодо відкриття повітряного простору. Він сказав: Тут складні безпекові питання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-25 21:17:37