Україна і світ

головні новини за 14 травня 2024 року

Фото: Факти ICTV

Російські війська завдали удару по Харкову керованими авіаційними бомбами, внаслідок чого є постраждалі люди, серед яких – діти.

Не припиняються бої в Харківській області, яку намагається захопити російська армія. Стало відомо про плани РФ почати новий наступ на Суми.

В Україні прогнозують посилення мобілізації після 18 травня, коли запрацює законопроєкт і почне роботу електронний кабінет військовозобов’язаного.

Зараз дивляться

У Волгоградській області Росії з колій зійшло дев’ять вагонів вантажного поїзда через атаку дрона, який влучив у цистерну з пальним та спровокував вибух.

Що відбулося в Україні та світі за добу 14 травня 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Удари КАБами по Харкову

Російські війська обстріляли керованими авіаційними бомбами Харків, внаслідок чого постраждали люди та пошкоджено багатоповерховий житловий будинок.

Запущені окупантами КАБи завдали кілька ударів по району житлової забудови в Шевченківському районі. Одна з бомб влучила по 10-му поверху багатоповерхівки.

На місці, куди влучила інша керована авіабомба, пошкоджено гаражі – близько 10 з них горять. Там також понівечено багатоповерховий будинок.

Внаслідок ударів по Харкову постраждали щонайменше 18 людей, серед яких є троє дітей.

Бої в Харківській області й плани РФ почати наступ на Суми

Окупанти планували наступ на Сумську область разом з Харківською, заявив керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов.

За його словами, Росія утримує невелике угруповання сил біля прикордонних територій. Йдеться про район міста Суджа з боку РФ та Сумський напрямок в Україні.

Фото: Генштаб ЗСУ

Проте ситуація поки не дала можливості російським окупантам почати активні дії у Сумській області, щоб реалізувати задуми.

Активні бої у прикордонних територіях у Харківській області тривають вже п’яту добу.

Посилення мобілізації після 18 травня

Ситуація з чергами біля ТЦК поступово налагодиться, коли почне діяти закон про мобілізацію з 18 травня та запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного. Так вважає член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

На його думку, навряд чи слід очікувати масової відмови від паспортів України, коментуючи питання чоловіків за кордоном.

Він пояснив, що будь-який громадянин України зможе оновити власні персональні дані, коментуючи питання, що електронним кабінетом користуватимуться і за кордоном.

За словами Веніславського, після оновлення даних українець зможе отримати згенерований QR-код, який свідчитиме про виконання вимог закону про мобілізацію, після чого отримувати відповідні консульські послуги.

Федір Веніславський вважає, що черги біля ТЦК виникли через те, що громадяни не до кінця зрозуміли положення закону про мобілізацію. За його словами, для оновлення персональних даних ще працюватиме ЦНАП і електронний кабінет.

€50 млрд для України

В Європейському Союзі ухвалили план України для отримання допомоги у розмірі €50 млрд, повідомляють на онлайн-ресурсі Ради ЄС.

Це ухвалення дасть можливість повноцінно запустити програму Ukraine Facility, за якою держава отримає €1,89 млрд. Загалом у 2024 році планують залучити близько €16 млрд для України.

Фото: Pixabay

У Раді Євросоюзі переконані, що завдяки плану держава виконала попередню умову для отримання підтримки в межах Українського фонду (до €50 млрд). Відтепер можуть розпочатися регулярні виплати.

Літаки F-16 від Данії

Винищувачі F-16 із Данії будуть в Україні протягом найближчих місяців, заявила прем’єр-міністр Метте Фредеріксен.

Загалом Данія планує передати Україні 19 літаків F-16, які мають допомогти у боротьбі з повномасштабною російською агресією.

Фото: Getty Images

Вибух цистерни з пальним у Волгоградській області РФ

У Волгоградській області Росії з колій зійшло дев’ять вагонів вантажного потяга через атаку дрона, який влучив по цистерні з пальним.

Внаслідок цього стався вибух у ніч на 14 травня у районі станції Котлубань, через що виник розлив пального. Полум’ям охопило дві цистерни та траву довкола вагонів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-14 20:22:09