Україна і світ

FPV-дрон: характеристики і використання на фронті

Масове використання FPV-дронів у війні України з Росією стало певною революцією у військовій справі. Застосування подібних FPV-камікадзе, які дозволяють за відносно невисокої вартості знищувати коштовну техніку ворога, деякі експерти порівнюють із появою снайперської зброї.

Про те, які технічні характеристики FPV-дронів та як їх використовують ЗСУ, Фактам ICTV розповів військовий експерт Олег Жданов.

Що таке FPV-дрон

FPV-дрон – це різновид безпілотних літальних апаратів, найчастіше швидкісних квадрокоптерів, пристосованих для бойових дій шляхом встановлення на них боєголовки (дрон-камікадзе) або пристрою для скидання боєприпасів (дрон-бомбардувальник).

Зараз дивляться

Абревіатура FPV в перекладі з англійської означає First Person View – вид від першої особи – і прийшла у військову техніку з аматорського авіамоделізму. Тобто керування FPV-дронами здійснюється оператором, який має візуальний контакт з оточенням безпілотника за допомогою встановленої на ньому камери. Зображення з камери може передаватися на спеціальні відеоокуляри або на монітор.

FPV-камікадзе – характеристики і ціна

Як пояснив Олег Жданов, на сьогодні FPV-дрони не мають стандарту тактико-технічних характеристик, тому що переважна їх більшість – 80-90% – збирається в Україні й постійно вдосконалюється.

– Неважливо, це підприємства роблять чи волонтери. Я, наприклад, допомагаю волонтерському фонду Незламні серця. І вони постійно вдосконалюють ті дрони, що збирають. Нещодавно вони знайшли в Голландії нові електромотори і збільшили підйомну силу FPV майже до 4 кг. Потім вони знайшли акумулятор, який на 10 хвилин довше працює і при цьому має таку саму вагу, як і попередні. Тож із розвитком технологій удосконалюється і сам дрон, – розповів військовий експерт.

Серед узагальнених тактико-технічних характеристик FPV-дрона можна назвати:

  • дальність польоту – 10-15 км, в деяких випадках – до 20 км;
  • навантаження – до 3-4 кг корисної ваги.

За словами Олега Жданова, FPV-дрон ціною близько 500 доларів США – це один із найдешевших і найбезпечніших способів прицільно знищувати велику і дорогу ворожу техніку.

FPV-дрон на війні – застосування

Головне призначення FPV-дронів – це знищення цілі шляхом прямого контакту і підриву бойової частини. Тобто дрон діє як керована боєголовка, яка знищується разом із ціллю, тому вони й отримали назву дрони-камікадзе. Саме одноразовістю використання і обумовлено те, що наразі FPV-дрони найдешевші з-поміж усіх видів безпілотників.

У випадку встановлення механізму для скидання боєприпасів дрон може повертатися до оператора, якщо уникне збивання ворогом.

Як пояснив Олег Жданов, FPV-дрони можуть використовуватися і як розвідники та коригувальники вогню. В такому випадку замість бойової частини встановлюється додаткове обладнання для стеження.

– Але це окремі випадки, коли не вистачає спеціалізованих розвідувальних дронів. Тоді підсилюють акумулятор, встановлюють тепловізор, прилад нічного бачення, і перетворюють FPV-дрон на БпЛА-розвідник, – розповів військовий експерт.

дрон, дрон-камікадзе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-28 16:31:19