Суспільне мовлення

Джин та Зої: як на Львівщині працюють собаки-рятувальники

Малінуа Зої та вівчарка Джин — службові собаки львівських рятувальників. Їх залучають до пошуку людей, зокрема і під час надзвичайних ситуацій. Зої шукала людей під завалами на Стрийській після ракетного обстрілу Львова у липні. Джина залучають до пошуку людей, які заблукали у лісі.

Про службових собак Суспільному розповіли інструктори службового собаківництва аварійно-рятувального загону ДСНС у Львівській області.

Робота на завалах

6 липня 2023 року Олександр Коростинський пів на сьому ранку із Зої прибув на місце влучання російської ракети на вулиці Стрийській у Львові. Оскільки там ще не вляглася пилюка, то кінолог з собакою перевірили сусідні під’їзди, аби з’ясувати чи всі мешканці вибралися з будинку.

“Поступово рятувальники розбирали завали та запускали нас. Собака показувала, що там живих людей нема. Скільки разів нас туди запускали, ми не рахували. Собака заходила у дуже небезпечні ділянки, але живих людей не знаходила”, — згадує він.

З пів на сьому ранку до одинадцятої години дня Зої майже безперервно обшукувала завали. Її перерва на відпочинок складала по п’ять-десять хвилин. Після одинадцятої години собака з кінологом заходили щогодини та працювали там по пів години.

“Загальний активний робочий час собаки склав шість-сім годин”, — говорить він.

Після такої важкої роботи Зої півтори доби відмовлялася виходити зі свого вольєра.

“Собаки також відчувають негативні емоції. А завали — це негативні емоції. Тому собака була сумною і дуже довго відходила від того. Складно там працювати і людям, і тваринам”, — каже рятувальник.

Всього Зої має у своєму послужному списку кілька виїздів на завали та пошуки людей.

Зої з інструктором Олександром Коростинським. Фото: Суспільне Львів

Як навчити собаку рятувати

Олександр Коростинський розповідає, що вони з Зої познайомилися рік тому, коли кінолог та собака звикали одне до одного та тренувалися разом: кінолог дресувати собаку, собака — шукати під завалами людей.

“Пошук людей під завалами — це її стиль життя. Вона вже без цього не може жити. Щоби вона до цього звикла, ми з нею місяць жили в імпровізованих завалах у спеціальному кінологічному центрі. Тепер вона вміє шукати людей на глибині до двох метрів; залазить у маленькі дірки; відчуває запах людини на молекулярному рівні”, — говорить він.

Кінолог каже, коли жив з нею на завалах, то і грався там з собакою, і годував її там, і спали вони там разом.

“Процес навчання полягає у тому, щоби привчити собаку до неприємних умов. Доводиться перебувати з нею і в підвалах, і на високих поверхах. Вона повинна вважати, що це — приємні умови й тут добре”, — каже рятувальник.

За словами кінолога, якщо коло Зої буде натовп, то вона запам’ятає ці запахи, відсіче їх у своїй свідомості та полізе шукати у завали того, хто потребує допомоги.

Олександр Коростинський зазначив, що собаки, які шукають людей під завалами, є невеликими та легкими. Вони можуть пролізти крізь малі дірки та залізти на конструкції, куди когось важчого не пустять через небезпеку обвалу.

Вівчарка служить у ДСНС

Службова вівчарка Джин. Фото: Суспільне Львів

Пошук людей у лісі

Разом з Зої у львівському аварійно-рятувальному загоні служить і вівчарка Джин. За словами рядового інструктора службового собаківництва Іллі Ковальчука, Джину три роки. Він — німецька вівчарка службового розведення і його обов’язки — шукати людей, які загубилися у лісі.

Рятувальник розповідає, що все життя мріяв мати собаку. І коли йому виповнилося 14 років, за свої гроші, які назбирав, купив свою першу собаку породи бельгійська малінуа та почав її навчати за допомогою кінолога.

“Я багато читав, вивчав, вчився на власних помилках. І обрав собі спеціальність кінолога-рятувальника”, — говорить Ілля Ковальчук.

Джин уже виїжджав у Славське на пошуки людини. Тоді у лісі загубився сімдесятирічний місцевий мешканець, який пішов по гриби.

“Ми працювали вільним пошуком з елементами керування. Я показував напрямок, собака відбігала метрів на 50-70, принюхувалася до запаху людини, яка могла бути у зарослях, куди нам важко було добратися”, — розповідає рятувальник.

За його словами, Джин дуже любить, коли його чухають, обіймають та коли його частують смаколиками.

Попри те, що і Джин, і Зої народилися в Україні, кінологи розмовляють з собаками німецькою мовою.

“Собаки дуже добре вловлюють чіткі та короткі звуки. Українська мова співуча, а німецька — чіткіша, коротша і собаки такий діапазон частот вловлюють краще”, — пояснює Ілля Ковальчук.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Кінологи кажуть, що собаки навчені працювати у групі, то ж інших рятувальників вони сприймають як колег.


Джерело: Суспільне мовлення України