Україна і світ

Дружина інвалід 2 групи: мобілізація та що відомо

Цього року Верховна Рада України скоротила перелік осіб, які можуть отримати відстрочку від призову на військову службу (закон № 9342). Однак чи можуть призвати, якщо дружина – інвалід ІІ групи?

Чи можуть призвати, якщо дружина – інвалід ІІ групи: що відомо

До 2023 року відстрочку від мобілізації можна було отримати за умов, що у військовозобовʼязаного є родич з інвалідністю I чи II групи: дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка).

Ця ж причина могла бути й підставою для звільнення в запас, якщо таких родичів має мобілізований до лав ЗСУ.

Зараз дивляться

Мобілізація 2023: що говорить про закон юрист

За словами адвоката Ростислава Кравця, до ухвалення цього закону дружина з другою групою інвалідності була (і є) підставою для відстрочки від мобілізації.

Водночас призовників все одно відправляли на ВЛК (військово-лікарську комісію). Перед її проходженням вони повинні були подати заяву про відстрочку від мобілізації та надати свідоцтво про шлюб і посвідчення дружини про інвалідність.

Експерт зазначає, що право на відстрочку від мобілізації в таких людей є й досі, попри новий закон. Адже є ще сімейний кодекс, а він не скасовує таке право.

Особливо це стосується військовозобов’язаних, які мають дружину (чоловіка), одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи, за умови, що немає інших працездатних родичів, зобов’язаних їх утримувати.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 14:40:34