Україна і світ

Донатив для ІДІЛ: у США афганця звинувачують у підготовці теракту в день виборів

Фото: Getty Images

Напередодні Міністерство юстиції США висунуло звинувачення проти 27-річного громадянина Афганістану Насіра Ахмада Таухеді, який нібито готував теракт у день президентських виборів у США.

Про це повідомляє телеканал CNN.

ФБР заарештувало Насіра Ахмада Таухеді в Оклахомі після того, як він придбав гвинтівки і боєприпаси у співробітника правоохоронних органів під прикриттям. Чоловіку висунули низку звинувачень, злокрема й у змові і спробі надати матеріальну підтримку радикальному терористичному угрупованню Ісламська держава (ІДІЛ).

За даними правоохоронців, Таухеді залучив до свого плану неповнолітнього. Його особу не повідомляють. Тож чоловік мав у планах ліквідувати свої активи, репатріювати сім’ю до Афганістану, придбати штурмові гвинтівки і влаштувати насильницьку атаку в США, йдеться в судових документах. Неповнолітнього спільника також заарештували.

Що відомо про план Таухеді

За даними прокуратури, Таухеді приїхав до США у вересні 2021 року та оселився в Оклахома-Сіті з дружиною і дитиною.

Влітку Таухеді шукав в інтернеті інформацію про те, як отримати доступ до камер спостереження у Вашингтоні, в якому штаті не потрібні родинні зв’язки для отримання вогнепальної зброї та в яких штатах можна без дозволу носити зброю. Насір Таухеді також побував на місцях розташування вебкамер біля Білого дому та біля монумента Вашингтона.

Згідно з судовими документами, у серпні Таухеді почав спілкуватися з відомим вербувальником ІДІЛ у месенджері Telegram. Чоловіки обговорювали вогнепальну зброю.

– Брате, наш будинок сьогодні продали. Ми отримаємо гроші до 15 жовтня. Після цього ми приступимо до виконання своїх обов’язків і, з Божою допомогою, підготуємося до дня виборів, – йдеться в одному з повідомлень Таухеді.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Департамент юстиції США також вказав, що в телефоні Таухеді знайдено пропаганду ІДІЛ, а також свідчення, що чоловік робив благодійні пожертви на користь ІДІЛу. У телефоні афганця слідчі знайшли відео, де він розповідає своїй дитині про нагороди, які отримує мученик у потойбічному житті.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-09 11:06:27