Суспільне мовлення

“Де ти”: у Львові провели акцію до річниці авіаудару по Маріупольському драмтеатру

Рік тому, 16 березня 2022 року, військові РФ скинули бомбу на Маріупольський драматичний театр. Тоді росіян не зупинив великий напис на асфальті перед входом: “ДЕТИ”. Під завалами за попередніми даними загинули сотні людей, проте точне число досі невідоме. Маріупольці, які переїхали до Львова, зібралися біля Оперного театру та влаштували акцію, аби вшанувати загиблих. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Акцію “Де ти” провели о 12:00 біля Львівського театру опери і балету. Маріупольці, які приїхали до Львова, принесли квіти і лампадки, а також шматочок люстри, яка прикрашала драмтеатр. Після цього хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих.

“Зараз в словах “де ти” кожен маріуполець чи кожна маріупольчанка бачить питання теперішнього їхнього життя. Де ти, мирний український Маріуполе, який у нас тимчасово забрали російські окупанти? “Де ти?” вигукували в слухавки своїх телефонів тисячі людей, намагаючись знайти рідних, друзів, бо з 2 березня 2022 року Маріуполь перебуває в інформаційній блокаді. Де ти – це перше питання, яке ми зараз першим ставимо маріупольцям, які розкидані по всьому світу”, – каже координаторка акції у Львові Алевтина Швецова.

Також на акції зачитали слова маріупольця Данила, який за кілька днів до авіаудару був в укритті драмтеатру.

“До 14 березня я перебував в драмтеатрі. До сьогодні мене колотить від думки, що я залишився живим, бо виїхав за день до загибелі таких мені знайомих облич. Ще вчора я ділився з дітьми їжею з багаття, яке ми розвели на дошках з ковзанки, а сьогодні я ридаю, бо маленький Марк не зможе стати актором, як його мати, чи що Сергій так і не попросить вибачення у дружини, з якою посварився ввечері. Це все були прості люди, зі своїми емоціями і почуттями, про які ми вже ніколи не дізнаємось. Ми трималися за драмтеатр як за останню соломинку безпеки, але вона стала тією мотузкою, яка задушила нас”, – пише Данило.

Точна кількість загиблих внаслідок авіаудару наразі невідома. Як повідомили Суспільному у прокуратурі Донецької області, за попередніми даними, тоді загинули 600 людей, поранень та ушкоджень зазнали приблизно 400.

Читайте також

Львівська команда “Skeiron” створила 3D-тур Маріупольським драмтеатром

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Брат зник безвісти. Розповідь маріупольки, яка евакуювалася з міста у вересні


Джерело: Суспільне мовлення України