Україна і світ

Cпікер Палати представників США написав лист-ультиматум до Білого дому щодо України

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон надіслав листа директору Управління з менеджменту та бюджету Шаланді Янг, у якому відкинув прохання Білого дому поквапитися з допомогою Україні.

Як зазначає The Hill, республіканці в Палаті представників дедалі наполегливіше вимагають пов’язати допомогу Україні з постійними змінами в політиці з безпекою кордонів США.

У листі Джонсон нагадав про жовтневу зустріч із представниками адміністрації президента США, включно з Янг і радником із національної безпеки Джейком Салліваном, під час якої спікер виклав попередні умови, за яких республіканці мають підтримати подальшу допомогу Україні.

Зараз дивляться

– По-перше, я пояснив, що додаткове фінансування України залежить від ухвалення перетворювальних змін у законах про безпеку кордонів нашої країни, – написав Джонсон.

Республіканці почали пов’язувати між собою політику з безпеки кордонів США та фінансування України після того, як представниками Республіканської партії було включено положення про кордон до первісного додаткового запиту Білого дому, що включав Україну, Ізраїль, охорону кордонів і допомогу в зміцненні безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Республіканці стверджують, що вжиття заходів з охорони кордонів необхідне для того, щоб розблокувати фінансування України.

У листі Джонсона також підтвердилися сумніви республіканців щодо надання допомоги Україні, незалежно від прикордонної політики.

– По-друге, я пояснив, що Конгрес і американський народ повинні отримати відповіді на наші неодноразові запитання, що стосуються: стратегії адміністрації щодо досягнення перемоги в Україні; чітко визначених і досяжних цілей; прозорості й підзвітності щодо вкладених туди доларів американських платників податків; і того, які конкретні ресурси потрібні для досягнення перемоги та сталого миру, – написав Джонсон.

У листі спікер Палати представників США підкреслює, наскільки далеко одна від одної перебувають сторони, через кілька днів після того, як сенатські переговори щодо допомоги зірвалися.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Крім того, у документі, надісланому до Білого дому, спікер також заявив, що за час адміністрації Байдена 6,5 млн осіб нелегально потрапили до США через кордон із Мексикою. На думку Джонсона, адміністрація Байдена ігнорує реальність і займається політичним позерством замість того, щоб співпрацювати з республіканцями в Конгресі.

Нагадаємо, напередодні двопартійні переговори щодо прикордонної політики зайшли в глухий кут через глибокі розбіжності між американськими законодавцями.

Зеленський скасував звернення до Сенату

Раніше з’явилася інформація, що президент України Володимир Зеленський планує виступити перед сенаторами на секретному брифінгу у вівторок, 5 грудня, по захищеній відеоконференції. Про це оголосив лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер.

Очікували, що Зеленський проінформує сенаторів про стан війни в Україні та необхідність чергової порції військової допомоги за день до того, як Сенат має проголосувати за ухвалення законодавчого механізму для пакету надзвичайної зовнішньої допомоги розміром $106 млрд, що включає понад $61 млрд для України.

– Адміністрація запросила президента Зеленського виступити перед сенаторами… у межах нашого завтрашнього секретного брифінгу, щоб ми могли безпосередньо почути від нього, що саме поставлено на карту під час цього голосування. Я прошу всіх сенаторів – усіх сенаторів – відвідати цей важливий брифінг, – заявив Шумер, виступаючи на засіданні Сенату.

Незважаючи на це, вже за кілька годин американський журналіст CNN Ману Раджу написав у X (колишній Twitter) із посиланням на Шумера, що президент Зеленський більше не буде віртуально присутнім на засекреченому брифінгу через запитання, яке виникло в останню хвилину.

За словами законодавців, Зеленський також не буде віртуально присутнім на брифінгу Палати представників з питань України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-05 22:29:36