Україна і світ

Covid-19 Flirt: чи буде повторна пандемія

Минуло трохи більше року, як ВООЗ оголосила про завершення у світі пандемії Covid-19, як знову постало питання захисту населення від нової хвилі коронавірусної хвороби.

І вже сьогодні деякі фахівці наголошують, що насправді Всесвітня організація охорони здоров’я не скасовувала пандемію 5 травня 2023 року. Вона лише припинила дію надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я, пов’язаної з Covid-19.

До речі, в Україні карантин, який був встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби Covid-19, скасували з 1 липня 2023 року.

Зараз дивляться

І нині все частіше чуються голоси, що, можливо, знову настав час готуватися до початку нової епідемії коронавірусної хвороби, а отже, і до карантинних обмежень.

Факти ICTV звернулися до свого постійної експертки лікарки-епідеміолога Людмили Мухарської, щоб з’ясувати, чи дійсно варто очікувати нової епідемії Covid-19 та які протиепідемічні заходи можуть полегшити наслідки нової хвилі коронавірусного захворювання, викликаного мутованими підвидами штаму Омікрон, наприклад Фліртом.

Оновлений коронавірус повертається

– Давайте одразу внесемо ясність – про епідемію поки що не йдеться, – починає розмову Людмила Мухарська.

Епідеміолог запевняє, що віруси можуть повертатися, в цьому немає нічого надзвичайного.

Що ж стосується Covid-19, то він уже перейшов у статус сезонного респіраторного вірусного захворювання. Як, приміром, грип. Тільки грип полюбляє осінньо-зимовий сезон, а коронавірус може активізуватися в будь-який.

І нинішній літній сплеск – не щось надзвичайне. Приблизно кожні пів року вірус змінюється новими варіантами, і експерти вважають, що тенденція поширення інфекції влітку і взимку збережеться в осяжному майбутньому.

– В останні два роки захворюваність на Covid-19 зростала саме у липні-серпні, – зазначає епідеміолог.

Уже всі й призабули назви перших штамів коронавірусу: Альфа, Бета, Дельта. Зараз місце відвойовує Омікрон і його черговий підвид FLiRT (Флірт). Приміром, у США FLiRT виявляють у 75% випадків.

Мутації роблять коронавірус більш заразним

Стало зрозуміло, що виживають і краще пристосовуються ті мутовані варіанти, які легше проникають у клітини тіла й обходять імунну систему людини.

Простіше кажучи, мутації допомагають вірусу ставати більш заразним.

Ураховуючи, що в Україні зараз циркулює щонайменше 10 різних підтипів Covid-19, зокрема і зареєстрований у березні цього року штам FLiRT, цілком можуть зростати цифрі захворюваності, особливо серед людей, що входять до груп ризику: 60+, обтяжених хронічними хворобами, вагітних, військових, медиків, освітян та працівників сфери обслуговування.

Згідно з даними МОЗ, за липень в Україні зареєстровано майже 12 тис. нових випадків Covid-19, що у шість разів перевищує показники червня (трохи більше 2 тис.). Найвищі показники захворюваності спостерігаються у регіонах з високою щільністю населення, зокрема у Києві, Львівській та Івано-Франківській областях.

Є й ті, хто не зміг побороти хворобу, зокрема й через зараження штамом FLiRT.

Яка ймовірність оголошення епідемії

– Якщо показники захворюваності будуть стрімко зростати, можуть увести обмежувальні заходи, зокрема масковий режим, – каже Мухарська.

Лікарка припускає, що йтиметься про локальні обмеження, приміром про масковий режим у лікарнях, закладах торгівлі, транспорті тощо.

Людмила Мухарська нагадує, що в кожному регіоні у нас створені комісії при обладміністраціях, куди стікається вся інформація стосовно захворюваності. Саме ці комісії вирішуватимуть, що і як робити, які заходи запроваджувати тощо.

Але епідеміолог упевнена, що до оголошення епідемії діло не дійде. По-перше, тому що в нашому законодавстві хоч і є поняття епідемія, але немає прив’язки до кількісних показників. Тож для кожного збудника, для кожного періоду наявність чи відсутність епідемії визначається окремо.

От і зараз, попри те що українці почали хворіти на Covid-19 втричі більше, МОЗ не планує запроваджувати обмежувальні заходи. Адже за абсолютною кількістю захворілих це не багато.

Як розповіла в коментарі Фактам ICTV сімейна лікарка Людмила Сердюк з Києва, виходячи з її особистих спостережень, збільшення потоку пацієнтів з коронавірусною інфекцією на сьогодні не спостерігається, хоча офіційна статистика і свідчить про деяке зростання нових випадків Covid-19.

– У більшості пацієнтів інфекція протікає в легкій формі й на прийом до лікаря вони зазвичай не записуються і додому не викликають, – каже лікарка.

Однак, як зазначила медик, у групі ризику, як і раніше, залишаються літні люди, які через вік часто обтяжені хронічними патологіями судин, діабетом тощо.

Що ж стосується перших симптомів, то нові субваріанти коронавірусу здебільшого фіксовані в ділянці горла і проявляються у вигляді першіння, дискомфорту. Потім може з’явитися сухий кашель, який з часом переходить у вологий.

– Втрата нюху та смаку, до слова, може проявитися не лише через коронавірус, а й через інші захворювання органів дихання. Тож це вже не неодмінний атрибут Covid-19, – зазначила Людмила Сердюк.

Саме тому, за словами сімейної лікарки, за появи підозрілих симптомів слід піти до найближчої аптеки та придбати тести, які дуже зручні в застосуванні та досить ефективні.

Людмила Сердюк також нагадала, що оскільки спеціальних препаратів для лікування коронавірусної інфекції не існує, медики зазвичай призначають те, що допомагає полегшити симптоми застуди: від нежитю та закладеності носа.

Covid-19 у світі

Водночас у світі більш тривожна ситуація. Зокрема, в Японії вважають, що нинішня 11-а хвиля Covid-19 може стати найпотужнішою з моменту першого спалаху тут у 2020 році. Причому захворюваність почала зростати одразу, як Covid-19 перевели у п’яту категорію – тобто у статус сезонних респіраторних хвороб.

І сьогодні кількість госпіталізованих досягла найвищого рівня з моменту зміни статусу Covid-19. Понад 80% цих пацієнтів – віком 60 років і старше.

Симптоми Флірту

Що стосується симптомів, вони повторюються в усіх варіантах Covid-19:

  • лихоманка або озноб;
  • кашель;
  • задишка;
  • втома;
  • болі в м’язах або тілі;
  • головний біль;
  • втрата смаку або нюху;
  • біль у горлі;
  • нежить;
  • нудота або блювання;
  • діарея.

У когось може бути весь набір симптомів, у когось – лише два-три.

Попри постійне зростання кількості інфікованих Covid-19 у США протягом останніх тижнів, кількість госпіталізацій залишається відносно низькою.

Уже можна зробити висновок, що варіант FLiRT хоча й більш заразний, зазвичай не викликає серйозних ускладнень.

Фахівці Школи громадської охорони здоров’я Джонса Гопкінса вважають, що це, ймовірно, не тому, що вірус став м’якшим, а тому, що наш імунітет став набагато сильнішим.

Після багатьох років вакцинації більшість населення краще здатна боротися з інфекцією, не боячись важкої форми захворювання.

Кому варто ревакцинуватися щороку

Агентство охорони здоров’я ООН закликає уряди посилити кампанії вакцинації, домогтися, щоб групи ризику отримували щеплення принаймні раз на 12 місяців.

Наша експертка Людмила Мухарська вважає це цілком доцільним.

– Навіть якщо люди з групи ризику під час пандемії отримали дві дози протиковідної вакцини плюс одну бустерну, друга бустерна зараз може убезпечити їх від тяжкого перебігу хвороби, – наголошує епідеміолог.

І навіть якщо противники вакцинації нині знову згадають про побічні ефекти певних вакцин проти Covid-19, які були доведені і широко обговорювалися, для порятунку власного здоров’я, а інколи і життя, треба вакцинуватися.

Порятунок – вакцинація

Людмила Мухарська нагадує, що вакцинацію, яку проводили у 2020-2021 роках, у світі можна вважати безпрецедентною в історії.

Дійсно, вакцини запускали, що називається, з коліс, без обов’язкових за процедурою клінічних випробувань. Але треба розуміти – на терези було поставлено мільйони життів. І виробники ризикували.

Подальша ситуація показала, що то був, попри все, цілком виправданий рятівний крок.

За час, що минув, виробники мали змогу внести зміни у формули вакцин, зменшити можливість їхніх побічних ефектів.

– Тож на сьогодні саме вакцинація – єдиний достовірний захист від усіх підвидів Covid-19, – запевняє Мухарська.

За твердженням головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, в Україну вакцини проти Covid-19 поставляються відповідно до замовлення держави. І нині є достатній їх запас.

– Якщо ми будемо відчувати дефіцит або швидке використання вакцини, Україна може замовити додаткові партії у необхідній кількості, – наголосив Кузін.

Для уточнення, Україна має загальну заявку на понад 17 млн доз вакцини проти коронавірусної інфекції.

Тож зброя проти нової навали Covid-19 є. Варто лише скористатися нею.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 17:54:09