Україна і світ

Чотири бригади не воювали, бо чекали техніку від партнерів – Зеленський

Фото: Генштаб ЗСУ

Чотири бригади українських бійців не змогли воювати на полі бою, тому що не було військової техніки. Україні потрібен аудит Сил оборони, щоб відповісти на деякі запитання.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час великої пресконференції 25 лютого, коментуючи проведення аудиту армії, планування контрнаступу ЗСУ, резервів та ротацій.

Зараз дивляться

Чотири бригади без техніки

– Ось приклад, він і про нас, і про партнерів. У нас був кулак для контрнаступу. Не говоритиму де, всі й так приблизно знають подробиці, і не говоритиму, скільки це готувалося. До сьогодні з того пакета – чотири бригади “голі”. Чотири бригади – без техніки, про яку було домовлено, підписано, тиснули руки, не доїхало. Ви розумієте, що це за кількість людей. Могли воювати ці чотири бригади? Ні, вони не воювали. Так, вони стояли і чекали техніку. Ми розуміємо, що є питання, і треба відповісти на деякі питання, для цього потрібен аудит, – пояснив глава держави.

Завдання Сирського

За словами президента, зараз головне завдання головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського – провести аудит української армії, щоб зрозуміти всю ситуацію та надати відповідні висновки.

– Головне завдання головкома – провести аудит. Він хоче бути в кожному місці, бригаді, відповідному напрямку, щоб зрозуміти та дати висновки. Першочергово – це питання резервів, ротацій, треба в усьому навести порядок і поставити крапку. Треба відпочивати. Розумієте, людина заходить, стільки-то днів відновилася, відійшла, потім перейшла, якщо потрібно, та далі. Це дуже важливий момент. Просто розраховувати на свої сили, – наголосив Зеленський.

Визнання слабких місць і підготування резервів

Президент наголосив, що Україні потрібно підготувати резерви не тільки не першій лінії фронту. На його думку, це дуже важливі питання, на які необхідно дати відповідь.

– Для цього потрібно підготувати нормально резерв. Вони не були підготовлені нормально. Це факт: ми повинні визнавати свої слабкі місця, вони були та є, і нам потрібно їх виправити. Для того, щоб їх виправити, потрібно зрозуміти, що відбувається. Не всі ж тільки на першій лінії фронту. Резерви, тероборона, що там відбувається у ДВТГ, аудит повинен бути після двох років, що в кабінетах, хто там перебуває, чому там, скільки людей було мобілізовано, який відсоток з них був на фронті – це дуже важливі питання, – вважає він.

Ставка верховного головнокомандувача

Водночас глава держави відповів на запитання, яких людей долучають до планування контрнаступу Збройних сил України.

– Ставка достатньо широка. Там присутнє командування тих чи інших напрямків. Вони всі – бойові офіцери. Це важливий момент. Ще є деякі наші партнери, які, щоб забезпечити нам відповідну зброю, знають деякі напрямки наших відповідних дій. Мають знати, тому що не виділять відповідний пакет.

Коли такої кількості людей стає дуже багато, то у ворога з’являється все більше подробиць. Так і є, так було, і це абсолютний факт. Долучаємо іноді різного рівня бойових керівників. Якщо це Авдіївка, то долучаються авдіївці. Так, не всі, іноді ми приїжджаємо до них, – наголосив президент.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-25 20:05:31