Україна і світ

Чому Іран атакував Ізраїль та що являє собою конфлікт двох держав

Ізраїль та Іран є найвпливовішими державами на Близькому Сході та багато років ведуть тіньову війну. Але між ними не було прямого збройного протистояння.

Навіть навпаки: під час ірано-іракської війни 80-х років Ізраїль зайняв позицію Тегерана, постачаючи йому зброю та навчаючи війська.

У ніч на 13 квітня Іран вже атакував Ізраїль, нагадавши всьому світу, що політична ситуація на Близькому Сході є нестабільною.

Зараз дивляться

Зараз Іран погрожує Ізраїлю новою атакою після вбивства політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії та командира Хезболли Фуада Шукра.

Чому ж Іран напав на Ізраїль у 2024 році та що спричинило ескалацію – читайте на Фактах ICTV.

Ірано-ізраїльський конфлікт – передісторія

Системне погіршення відносин колишніх партнерів Ізраїлю та Ірану розпочалося після ісламської революції у 1979 році, коли Тегеран почав вибудовувати свою політику за вектором протистояння сіонізму та експорту релігії ісламу.

З того часу держави ведуть проксі-війну, в яку втягнуті спецслужби обох республік, а також численні проксі (посередники, виконавці) Ірану в Іраку, Сирії, Лівані, Палестині та Ємені.

Для сучасного іранського режиму Ізраїль – справжня “кістка в горлі” Близького Сходу, яка загрожує всьому людству. Тегеран безкомпромісно заперечує право держави Ізраїль на існування, а протистояння із нею названо священним обов’язком всіх мусульман.

Вторгнення ХАМАС 7 жовтня

Після вторгнення терористичного угруповання ХАМАС в Ізраїль 7 жовтня відносини Єрусалиму з Тегераном напружилися ще більше.

Іранські політики відкрито підтримали криваві дії палестинських угруповань та засудили відповідь ЦАХАЛу у зоні сектору Гази, назвавши бомбардування житлових будинків геноцидом.

Чому Іран атакував на Ізраїль 13 квітня

Вночі 13 квітня Іран безпрецедентно атакував Ізраїль, вкотре нагадавши всьому світу, наскільки нестабільною є політична ситуація на Близькому Сході.

На початку квітня в будівлі консульства Ірану в Дамаску, Сирія, стався вибух, внаслідок якого загинули 13 людей.

Серед них – семеро членів Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР), який є впливовою військово-політичною силою в Ірані.

Тегеран негайно звинуватив у цьому Армію оборони Ізраїлю, хоча останній не підтвердив і спростував свою причетність.

Саме цей інцидент, за словами членів КВІР, спричинив запуск у бік Ізраїлю понад 300 ракет і безпілотників у ніч з 13 на 14 квітня.

Прогноз Білого дому про нову атаку Ірану на Ізраїль

Вже цього тижня Іран може здійснити нову значну атаку на Ізраїль, припустив координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

За його словами, США посилили регіональні сили й розділяють занепокоєння Ізраїлю.

Джон Кірбі зазначив, що варто готуватися до того, що це може бути значна серія атак.

Сполучені Штати Америки не хочуть, щоб Ізраїлю довелося захищатися від чергового нападу, як це було у квітні. Але якщо це станеться, то США допомагатимуть оборонятися, наголосив координатор Білого дому.

Іран і Хезболла пообіцяли помститися Ізраїлю за вбивства політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії та командира Хезболли Фуада Шукра.

Речник ЦАХАЛу зазначив, що останніми днями Ізраїль стежить за розвитком подій на Близькому Сході, особливо за Хезболлою та Іраном.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-13 17:38:08