Україна і світ

Чому “горять щоки”: основні причини та застороги

Учені зазначають, що навіть невелике підвищення температури обличчя і, відповідно, почервоніння щік, носа, ділянки навколо очей можуть свідчити про наявність певних захворювань.

І діабет, і гіпертонія

Відчуття, що “горять” щоки, характерне для діабету і гіпертонії чи просто позначає разовий стрибок кров’яного тиску. Так може проявлятися і жирова хвороба печінки – стеатоз.

Тож, якщо постійно, чи, принаймні, досить часто виникає відчуття, що “горять” щоки, є підстави пройти додаткове обстеження.

Зараз дивляться

З віком ніс холодніший, а вилиці – гарячіші

А ще зміну температури обличчя можна використати для оцінки біологічного віку людини.

Дослідниця з Пекінського університету Цзін-Донг Хан та її колеги використали тепловізор, щоб зафіксувати показники температури обличчя понад 2800 китайських волонтерів під час їхніх щорічних медоглядів у лікарнях у Цзідуні між 2020 і 2022 роками.

Учасників, серед яких було порівну чоловіків і жінок віком від 21 до 88 років, розміщували у кімнаті з контрольованою температурою, поки вони були спокійні.

Дослідники робили теплове зображення обличчя для кожної людини.

Порівнюючи зображення людей різних вікових категорій, Хан та її колеги виявили чіткі закономірності розподілу тепла, пов’язані зі старінням.

Приміром, температура шкіри носа починає знижуватися приблизно з 50 років у жінок і приблизно з 60 років – у чоловіків, а температура ділянок навколо очей, вилиць, навпаки, з цього віку починає підвищуватися.

Тобто, це цілком природні фізіологічні зміни.

Джерело: NewScientist

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-10 13:31:03