Україна і світ

Чому електризується волосся взимку та як приборкати пасма: поради перукарки

В Україну прийшли холоди, і наше волосся це аж ніяк не тішить. Морозний вітер призводить до того, що пасма стають ламкими, тьмяними, неживими, прогресує випадання. Крім того, волосся починає електризуватися, що ще більше травмує наші локони.

Чому так стається та як цьому зарадити – Фактам ICTV розповіла перукарка-стилістка Віта Дідик.

Чому електризується волосся взимку

Електризація виникає під час тертя. Тип волосся, довжина чи стрижка не впливають на цей процес, а ось стан ваших локонів має прямий стосунок.

Зараз дивляться

– Найбільше електризується схильне до пошкодження, сухе волосся. Його лусочки прилягають нещільно одна до одної – і тоді в порожнинах накопичується заряд, який під час тертя об шапку, комір чи шарф змушує наше волосся ставати дибки, – пояснює Віта Дідик.

Також існують зовнішні та внутрішні чинники, які впливають на те, чи буде ваше волосся піддаватися електризації. Внутрішні ховаються у стані організму – чи достатньо вітамінів, мінералів вживаєте з їжею. Також волосся стає дибки, якщо водний баланс не в нормі.

Довідка. Людина за день повинна випивати приблизно 2-2,5 літра води залежно від ваги. Розрахувати, скільки саме вам потрібно рідини, досить легко – просто помножте 40 мл на кількість кілограмів.

– Звичайно, бездумно вживати вітаміни чи приписувати собі лікування не варто. Краще звернутись до лікаря, який допоможе вам у вирішенні ваших проблем. А от зовнішні чинники певною мірою можемо корегувати ми самі, – говорить перукарка-стилістка.

До зовнішніх чинників, які призводять до електризації волосся, належать:

  • помилки під час сушіння феном;
  • неправильне миття голови;
  • недостатній догляд;
  • неправильний вибір інструментарію – фену, плойки, праски;
  • матеріал головного убору;
  • недостатня вологість у приміщенні.

Що робити, щоб волосся не електризувалося взимку

Перша помилка, яку роблять дівчата взимку – не використовують термозахист під час сушіння волосся.

– Ще було б чудово додати спрей-догляд або олію для волосся, що не змивається, – говорить перукарка-стилістка.

Краще на холодні пори року обирати засіб, який містить силікон. Це хімічна сполука, яка візуально покращує стан пасм: згладжує поверхню волосків, формує тонку плівку і підсилює блиск. Але ця речовина є синтетичною і при накопиченні чинить зворотну дію, тому засоби з силіконами потрібно періодично змивати шампунем глибокої чистки.

– Зверніть увагу на свої засоби для догляду за волоссям. Краще використовувати зволожувальні або живильні шампуні, бальзами та кондиціонери. Вони мають бути призначені для сухого та пошкодженого волосся. Правильно підібраний догляд допоможе зменшити пересихання та приборкає статичну електрику волосся, – додає Дідик.

Ще велике значення має інструмент, який ви використовуєте. Обирайте фени, плойки та праски для волосся з іонізацією.

Крім того, як радить перукарка-стилістка, введіть правило закінчувати миття голови прохолодною водою. Це допоможе волоссю залишатись гладким та шовковистим.

Фото: Pexels

Якщо ви більшість часу проводите в одному приміщенні, зверніть увагу на те, чи не пересушене там повітря. Адже у приміщеннях з батареями для подавання тепла, кондиціонерами і лампами, які дають світло, це часта проблема взимку. Для вирішення цієї ситуації можна ввімкнути прилади для зволоження повітря.

Гребінець для розчісування теж може впливати на статику у волоссі. Краще обирати дерев’яні, з натуральною щетиною чи пластикові зі спеціальним покриттям.

– Ще однією причиною електризації волосся є наші головні убори, шарфи та одяг. Краще мінімізувати носіння синтетичного матеріалу. І взагалі не нехтувати носінням шапки та ховати волосся, адже чим довше воно на відкритому холодному повітрі, тим більше пасма пересихають, ламаються, січуться та електризуються, – каже перукарка-стилістка.

Нині існують антистатики для волосся. Такий засіб наносять безпосередньо на локони, не обтяжуючи їх, що долає проблему електризації.

– Антистатики для волосся вам допоможе підібрати ваш майстер-перукар, – додає Віта Дідик.

До речі, раніше Факти ICTV публікували поради стиліста, які допоможуть зробити об’єм на волоссі в домашніх умовах.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-03 13:10:22